Schváleno! Turisty v Chorvatsku čeká příští rok konec alkoholu a nahoty

Zasedání rady města Puly v pondělí provázela bouřlivá debata. Ústředním bodem diskuse byly kontroverzní zákazy nudismu a konzumace silných alkoholických nápojů na plážích v Pule, které byly zavedeny v souladu s novým zákonem o námořním majetku a přístavech. Informuje o tom deník The Dubrovnik Times.

​Schválení vyhlášky vyvolalo různé názory. Radní Dušica Radojčićová vyjádřila obavy ze zákazu nudismu a poukázala také na dlouhodobou tradici nahého koupání na přírodních plážích v Pule.

"Jsme si vědomi skutečnosti, že toto rozhodnutí bylo učiněno za účelem souladu se zákonem o námořním majetku a námořních přístavech, ale nebylo vůbec vysvětleno, proč byla zavedena některá ustanovení, která tento zákon vůbec nepředepisuje. Ptám se tedy, který praktický problém vedl k zákazu nudismu, protože zákon to nezakazuje," prohlásila podle webu Novi List Radojčićová s tím, že nechápe, proč by si lidé nemohli užívat slunce a moře tak, jak jim to vyhovuje.

[chooze:article;value:518769]

Podle ní rozhodnutí stigmatizuje nudismus jako morálně nepřijatelný. Podotkla, že lidé nepřicházejí nazí na organizované pláže nebo do města. Podle radního Igora Belase jde o prostředek k nastolení pořádku a rozlišení mezi nudisty a těmi, co chodí na pláži nahoře bez. Naopak radní Elena Puh Belciová vyjádřila obavy ohledně vymahatelnosti rozhodnutí a nad praktičností monitorování lidí na plážích.

Zákaz alkoholu

Další otázky vyvolal zákaz alkoholu, který povoluje pivo a víno, ale omezuje nápoje jako gin a tonik. "Gin s tonikem můžete pít v plážovém baru, ale ne venku, čeho se tím dosáhne? Někdy se mi zdá, že Monty Python v Pule se s touto městskou správou staly realitou," řekla k zákazu Radojčićová. 

[chooze:poll;value:843d6afe6175f38b25b1d64f7a83c5deffbf5f04]

​​Radní Belas jí oponoval s tím, že nevidí zákazy, ale zavedení pořádku. "Víte, k čemu vede gin s tonikem nebo džus s vodkou. Když party začíná, víte, jak končí," prohlásil Belas. Radní Vito Paeoletić pochválil rozhodnutí jako civilizační úspěch pro regulaci pláží. 

Radní Davor Vuković je zase toho názoru, že takové rozhodnutí a tyto zákazy nejsou použitelné. Jedná se podle něj o krok zpět, který v praxi nebude fungovat, a proto mu není jasné, proč se k němu vůbec přistupuje. Vyhlášku zastupitelstvo města schválilo většinou hlasů, 11 bylo pro, 7 proti a dva se zdrželi hlasování.

Chorvatsko jde vstříc bezhotovostním platbám. Na většině míst berou karty:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.