Stát chce koupit benzínky. Proti jsou ale opozice i politici vládních stran

O prodeji sítě čerpacích stanic Robin Oil se spekuluje už deset let. Teď chce ale majitel firmy Jiří Zoubek zavedenou značku prý skutečně prodat. O podrobnostech ale mluvit nechtěl. Kupcem čerpaček, které jsou především v Čechách, má být státní společnost Čepro. Jejím stoprocentním vlastníkem je ministerstvo financí.

"V této chvíli zvažujeme, že od největšího nezávislého českého provozovatele odkoupíme tu síť, zapadá to do energetické bezpečnosti," říká ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Čepro je s více než dvěma stovkami pump EuroOil trojkou na trhu. Čerpací stanice jsou hlavně v menších městech.

[chooze:article;value:459110]

​Rozhodnutí ministerstva financí kritizuje velká část politiků, a to i koaličních. "Tohle mi hlava nebere. Nejsou peníze na školství, nejsou peníze na energie, máme brutální schodek rozpočtu, ale peníze na nákup benzínek jsou?" nechápe Jan Farský (STAN).

"Přemýšlím, zda by stát neměl zakoupit, samozřejmě s tučnou prémií pro majitele, řetězec restaurací. Nemít státní řetězec hospod by mohlo být vyhodnoceno jako vážné bezpečnostní riziko a bezpochyby by se tak jednalo o strategickou investici," nešetří ironií exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

[chooze:article;value:408828]

​"Nemáme na školství, v době kdy nemáme na zdravotnictví a v době, kdy lidem rostou enormně ceny energií, tak se kupují čerpací stanice," podivuje se místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Cenu, kterou by státem vlastněná firma Čepro měla zaplatit za benzínky sítě Robin Oil, zatím ani jedna ze stran nezveřejnila. Stanjura je přesvědčen, že by k dohodě mohlo dojít. Sloučení společností už posuzuje antimonopolní úřad, rozhodnou by měl do 30 dnů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.