Erupce na Islandu může být už za dveřmi. Magma je velmi blízko povrchu

Ve městě Grindavík popraskala země a po evakuaci tam nikdo nezůstal. Zemětřesení v oblasti už není tak silné jako před týdnem. To ale nevěstí nic dobrého.

"Na začátku tohoto týdne se praskliny rozšiřovaly o pět centimetrů každých 24 hodin. Teď jsou to třeba dva až tři centimetry. To však neznamená, že erupce je méně pravděpodobná. Ve skutečnosti jsme podobný pokles už viděli těsně před začátkem erupcí," varuje šéfka oddělení pro sopečnou činnost a zemětřesení meteorologického úřadu Kristin Jonsdóttir. 

Následující dny rozhodnou o osudu místních obyvatel. Naději na brzký návrat domů už pomalu ztratili. Úřady tvrdí, že bezpečné nastěhování zpět do oblasti nebude možné několik měsíců. Lidé se teď do města smí vydat jen na pár minut pro osobní věci.

[chooze:article;value:529535]

Někteří se tam kvůli bezpečnosti raději nechystají vůbec. ​"To zemětřesní, kdyby se v té chvíli objevilo, by mě příliš děsilo. Nejde to. Nechci se vracet," svěřila se obyvatelka města Lilja Ósk Sigmarsdóttir. 

Grindavík je od sopky Fagradalsfjall vzdálený vzdušnou čarou ani ne 20 kilometrů. Nejsilnější otřesy se vyskytují ale ještě blíže k městu – asi tři kilometry.

Erupce v okolí vulkánu nejsou výjimečné a dochází k nim pravidelně, naposledy letos v červenci. Často se ale odehrávají v odlehlých oblastech, kde nepředstavují přímé nebezpečí pro místní obyvatele. Ta současná by mohla mít výrazně horší následky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.