V zimě hrozí větší riziko infarktu než v létě. Nepodceňte prevenci, radí lékař

Lidé s kardiovaskulárními obtížemi by se měli mít v následujících měsících obzvlášť na pozoru. Podle lékařů totiž v zimě stoupá riziko infarktu. Chladné počasí klade na srdce větší nároky, zvyšuje krevní tlak a zužuje tepny.

Vhodnou prevencí je aktivní způsob života. Lékaři zdůrazňují, že je ale potřeba opatrnosti. Ne každá sportovní aktivita se totiž může vyplatit. Vhodné by pro kardiaky mohly být dlouhé procházky, nordic walking, jogging či běžkování.

[chooze:article;value:529204]

​"Vybírejte ale terény, které jsou rovnější a jsou položeny v nižších nadmořských polohách. Užíváte-li léky na vysoký cholesterol či tlak, vždy je dobré se se svým lékařem poradit, jaký pohyb, tempo a intenzita je pro vás nejlepší," radí profesor Richard Češka, garant projektu Srdce v hlavě, který se věnuje prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění.

Ne každá sportovní aktivita je ale vhodná. "Pokud nejste zvyklí v zimě sportovat, je důležité pohyb dávkovat. Rozhodně není dobré jít najednou na několik hodin sportovat do velkého mrazu, byl by to velký nápor na organismus i srdce. Začínejte postupně," dodává.

Lidé trpící kardiovaskulárními obtížemi by se měli vyhnout například vysokohorské turistice. Pokud se chystáte na hory a víte, že mezi takové lidi patříte, buďte opatrní a zatěžujte se postupně. "Důležité je také při pohybu dýchat nosem a před sportem i po se dobře protáhnout a procvičit," uzavírá Češka.

Fatální důsledky neléčené cukrovky. Hrozí slepota, amputace či infarkt:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.