Skopeček: Kdyby ODS vládla sama, rozpočet i úspory vypadají úplně jinak

Návrh státního rozpočtu s deficitem 252 miliard poslali ve středu poslanci do druhého čtení. "Jako ekonom bych si přál deficit nulový. Nicméně v Poslanecké sněmovně vláda může předložit jen takový rozpočet, který má šanci získat nadpoloviční většinu ve Sněmovně. Kdyby měla nadpoloviční většinu ODS, tak by jak konsolidační balíček, tak státní rozpočet vypadal úplně jinak," nastínil Skopeček. Přitom nadpoloviční většinu ve Sněmovně má vládní koalice, ve které ODS je. 

Tato částka je podle něj kompromisem mezi jednotlivými koaličními partnery. "Poprvé za mnoho let klesá výdajová strana státního rozpočtu. To je za mě 'revoluční' věc. Ale víc se bojím rozpočtů v dalších letech tak, jak se budeme blížit k volbám do Sněmovny. Kdy to úsilí ke konsolidaci bude slábnout ještě více. Pevně doufám, že z naší strany ne. Jestli to bude ambice ostatních vládních stran, o tom mám právě pochyby s tím, jak se bude blížit den voleb," řekl.

[chooze:article;value:529438]

​S řadou kroků vlády nesouhlasí odbory a plánují protestovat 27. listopadu. "Svolat stávku na tak symbolické datum, kdy připomínáme generální stávku, která měla mimo jiné za cíl, aby se zrušila ústřední role komunistické strany, to je hlupáctví odborů, že takové datum dokáží zneužít ke svolání odborů. Je to naprosto neuvěřitelné a nevkusné," nelíbí se místopředsedovi. 

Odbory si stěžují, že jim vláda nenaslouchá. Podle nich nedochází k žádné domluvě a kompromisům. "Myslím, že to není pravda. Jednání s vládou probíhá celá řada. Odbory mají pocit, že konsolidovat veřejné finance není potřeba. Přicházejí s dalšími výdajovými návrhy, které by dál prohlubovaly schodek financí, ve chvíli, kdy tu máme vládu, která chce po mnoha letech tu konsolidaci aspoň začít," doplnil Skopeček s tím, že se našlo během jednání i několik kompromisů.

[chooze:article;value:522134]

​V posledních volebních průzkumech vítězí ANO. "Nemůžeme dělat politiku podle průzkumů. To by se v Česku nestalo vůbec nic a mohli bychom tu vládu rozpustit. Vláda musí dělat i nepopulární kroky, které jsou pro zemi nezbytné. Měli bychom ale zlepšit komunikaci. Lidé jsou schopní nepopulární opatření přijmout, když vědí, proč se dělá. Na tom musí přidat celá vláda," uzavřel Skopeček. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.