Noční můra pro Západ. Rusko se může rozpadnout, varuje odbornice

Obrovská vzdálenost mezi jednotlivými regiony a jejich různá míra autonomie nebo stovky etnických skupin a jiných menšin z Ruské federace dělají stát, u kterého je překvapivé, že ještě drží pohromadě. Řada odborníků jí dokonce už dlouho předpovídá rozpad. Tyto hlasy zesílily zejména po začátku války na Ukrajině. 

Že se Rusko rozpadne, se domnívá i politolog a analytik z washingtonského think-tanku Jamestown Foundation Janusz Bugajski, který loni o této problematice vydal i knihu. Tvrdí, že některé části federace časem vyhlásí nezávislost, což bude dobré pro celý svět s výjimkou Ruska. Po rozpadu by totiž bývalá velmoc měla jen omezené možnosti napadat své sousedy. 

[chooze:article;value:528293]

​Profesorka ruských dějin ze City University of New York Susan Smith-Peterová na to má ale jiný názor. V analýze, která tento týden vyšla na platformě The Conversation, uvedla, že sny Západu o rozpadlém Rusku se mohou záhy změnit v noční můru. 

"Jako znalkyně ruské identity a historie se domnívám, že vyhlídka na rozpad Ruska je přinejmenším nepravděpodobná," zdůraznila hned na začátku. Důvodů je podle ní více. Chybí například masová podpora pro vyhlášení autonomie. U regionů, které inklinují k nezávislosti, je problém i v tom, že se často nacházejí uvnitř státu a byly by tak stále obklopeny zbytkem Ruské federace. Ty, které jsou na okrajích, zase ohrožuje Čína. 

Právě Čína by mohla výrazně těžit z rozpadu Ruska a proměnit ruský Dálný východ ve svůj satelit, který je bohatý na nerostné suroviny, jako jsou diamanty, zlato, ropa a plyn. "A s ekonomickou hegemonií přichází i politický vliv," konstatovala Smith-Peterová. Politicky i hospodářsky silnější Čína pro Západ rozhodně není dobrou zprávou. 

[chooze:article;value:529186]

​Předpovědi, či dokonce výzvy k rozpadu Ruské federace navíc nahrávají do karet tamním propagandistům při vyprávění příběhů o tom, že Rusko svým ofenzivním jednáním pouze brání své území. Teorie o narušení jednoty a územní celistvosti jsou koneckonců součástí i oficiální ruské vojenské doktríny, zdůrazňuje Smith-Peterová. 

Ani Číně by podle ní rozpad Ruska nepřinesl pouze výhody. Mohlo by to pro ni představovat i bezpečnostní riziko. Nepokoje a snahy o vyhlášení nezávislosti by se totiž mohly přelít i na její území, kde se také nacházejí problematické regiony. 

Podle rusisty Tomáše Glance Rusku válečný stav vyhovuje (5/10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.