Zemřel Karel Schwarzenberg. Bývalému ministru zahraničí bylo 85 let

[chooze:gallery;value:32965]

"Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal," napsal Miroslav Kalousek na X.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu musel být Schwarzenberg v nepřetržité péči lékařů. Více než měsíc byl hospitalizovaný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Na začátku tohoto týdne byl následně letecky převezen do vídeňské nemocnice.

[chooze:article;value:519320]

Pro léčbu v zahraničí se rozhodl hlavně kvůli návštěvám rodiny. "Ty nemocnice jsou stejně kvalitní, ale tady jsou mé děti a vnoučata," vysvětlil redakci TN.cz sám Schwarzenberg před pár dny. Více se dozvíte v tomto článku.

Důvodem delšího pobytu Schwarzenberga v nemocnici byl dle jeho asistenta Michala Pastorka zánět. Právě kvůli hospitalizaci si nemohl 28. října osobně převzít Řád bílého lva, tedy nejvyšší české státní vyznamenání. Mimo jiné jej trápily problémy se srdcem a ledvinami.

Politik zemřel v sobotu. Podle informací portálu Echo24 byl Schwarzenberg poslední dva dny v kritickém stavu a lékaři jej drželi v umělém spánku.

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 do jedné z nejproslulejších šlechtických rodin. Rod Schwarzenbergů má kořeny už ve středověku. Rodina také bojovala proti nacistické i komunistické okupaci. Do roku 1989 žil Schwarzenberg v zahraničí, po listopadové revoluci se pak stal kancléřem prezidenta Václava Havla.

[chooze:article;value:525670]

Sám Schwarzenberg byl politicky velmi aktivní. Ve vládě Petra Nečase (ODS) v letech 2010 až 2013 působil jako místopředseda a jako ministr zahraničních věcí. Diplomacii vedl i ve vládě Mirka Topolánka (ODS) v letech 2007 až 2009.

Spolu s Miroslavem Kalouskem založil v červnu 2009 stranu TOP 09. Téhož roku na podzim byl zvolen jejím lídrem. V čele vydržel až do roku 2015, kdy se stal čestným předsedou.

Schwarzenberg měl také prezidentské ambice. V první přímé volbě prezidenta, která se konala v roce 2013, se dostal až do druhého kola. Tam ale prohrál s Milošem Zemanem, který jej porazil s rozdílem 470 tisíc hlasů. Během svého politického působení kladl Schwarzenberg velký důraz na demokracii a boj proti totalitním režimům. Podporoval také zelenou politiku, začlenění do Evropské unie (EU) a církevní restituce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.