Lidé se roky těšili na hvězdný muzikál. Ten je ale zrušený a peníze za něj nevrací

Česká verze světově úspěšného muzikálu We Will Rock You s hity legendární kapely The Queen nalákala v česku tisíce zájemců. Po vzoru své zahraniční předlohy se totiž neměl hrát běžných divadlech ale rovnou ve velkých sportovních halách. Jeho premiéra měla proběhnout na jaře roku 2020, kvůli covidu se ale představení nehrálo a organizátoři jej nakonec přeložili na letošní listopad. Ani teď se ale fanoušci rockové hudby svých oblíbených písniček nedočkají.

Společnost Ticket Art, která muzikál produkovala, totiž už před dvěma lety zkrachovala a spolu s ní skončil také tento hudební projekt. Mnozí lidé se to ale dozvídají až nyní, kdy chtěli vyrazit na vytoužený kulturní zážitek.

Jednou z nich je i Veronika. "Na podzim 2019 jsem manželovi k Vánocům koupila vstupenky na muzikál We Will Rock You. Ten se kvůli covidu asi třikrát přesunul. Nyní jsme s hrůzou zjistili, že blížící se představení 11. 11. v Ostravě se nekoná. A podobné je to i jinde. V Praze či v Brně," postěžovala si redakci TN.cz.

[chooze:article;value:460423]

Přitom už v době covidových opatření chtěla podobné situaci aktivně předejít. "Chtěli jsme ty lístky vrátit, protože jsme nevěděli, kdy to vlastně bude, ale tehdy nám řekli, že lístky se nevrací a představení je pouze přeloženo," vzpomíná. "My jsme za ty vstupenky dali asi 1 600 korun, to ještě jde, ale jsou lidé, co za ně zaplatili o dost víc," dodává.

Týká se to stovek lidí

Že v tom žena skutečně není sama, dokazuje například stránka VašeStíznosti.cz, kam jen letos přibylo na společnost Ticket Art 188 stížností a takřka všechny kvůli zrušenému muzikálu. V posledních týdnech takových stížností přibylo hned několik desítek.

Šance, že se ale lidé dočkají alespoň nějaké kompenzace je přitom velmi malá. Ticket Art je totiž v úpadku a nefunkční jsou dokonce i jeho webové stránky.

"Tady bohužel moc cest není. Pokud nějaká společnost prodá lístky a následně se dostane do platební neschopnosti, tak jediná možnost, jak se peněz domoci, je včas se přihlásit do insolvenčního řízení a ani to bohužel nemusí stačit. Pokud je společnost předlužená, tak ti lidé bohužel o své peníze prostě přijdou," vysvětluje právník Ondřej Preuss, zakladatel kanceláře Dostupný advokát.

[chooze:article;value:442292]

Do řízení už se ale přihlásit nejde. To pro TN.cz potvrdil také insolvenční správce Pavel Korta. "V tuto chvíli lhůta pro přihlášení pohledávek už uplynula. Někteří lidé se sice pokusili podat dodatečnou přihlášku, ale insolvenční soud už jich řadu odmítl, protože byly podány po lhůtě," sdělil.

Šanci na vrácení peněz tak mají nejspíš jen lidé, kteří chtěli zavítat na pražská představení a lístky si zakoupili přes konkurenční Ticketportal. Ten podle údajů na svých stránkách vstupné stále vrací. To pro TN.cz potvrdilo také reklamační oddělení společnosti. "Za veškeré vstupenky, které byly zakoupeny v naší prodejní síti vstupné vracíme," uvedli.

Zrušení litují i muzikálové hvězdy

Zrušení muzikálu litují také herci a zpěváci, kteří si v něm měli zahrát. I je konec představení před lety překvapil. "Bylo to výjimečné dílo, jaké tady podle mého ještě nebylo. Dávali jsme do toho spoustu energie," zavzpomínal pro TN.cz na přípravy muzikálu představitel hlavní role Jan Kopečný.

"K přerušení příprav došlo v době, kdy byly hotové kostýmy a šli jsme do finále. O to víc nás to mrzelo. Čekali jsme, že se to podaří ještě rozjet, tvrdili nám, že se zkoušení obnoví, až se všechno vyřeší, ale to už se bohužel nestalo. Zrovna nedávno jsme se s kolegyní, která se toho taky účastnila, bavili, že je to velká škoda," dodal.

Revoluce v prodeji lístků. Tým z druhé německé ligy je chce rozdávat zdarma (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.