Setkání ministrů zahraničí G7: Řešili konflikty na Ukrajině a Blízkém východě

Ukrajinu je třeba nadále podporovat a konflikt v Izraeli nesmí válku na Ukrajině zastínit – na tom se shodla sedmička ekonomicky vyspělých států světa. Podobně jako OSN v minulých dnech i G7 vyzvala k příměří v pásmu Gazy.

"Pro nikoho z nás není možné předvídat, co se stane. Budeme však nadále prosazovat to, co považujeme za nejlepší postup, což je humanitární pauza pro usnadnění humanitární pomoci, pro evakuaci rukojmích a cizinců z Gazy," řekl britský ministr zahraničí James Cleverly.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale příměří nadále odmítá. Prý se bojí, že by Hamás klidu zbraní využil a zaútočil na izraelskou armádu. "Znovu říkám našim spojencům i našim nepřátelům, bez návratu všech rukojmích příměří nebude," prohlásil Netanjahu.

[chooze:article;value:528678]

​Podle slov japonské ministryně zahraničí Yoko Kamikawové bude G7 také nadále podporovat Ukrajinu a závazek pomoci Ukrajině se nikdy nevyčerpá. "Naší prioritou jako G7 je nadále zastavit co nejdříve ruskou invazi. Budeme i nadále podporovat Ukrajinu podle potřeby v různých oblastech včetně diplomacie, humanitární pomoci, financí a bezpečnosti," sdělila.

Vojenskou pomoc mezi Izrael a Ukrajinu musí dělit Spojené státy. To se ale nelíbí republikánům, kteří blokují pomoc pro Kyjev a do Izraele chtějí poslat v přepočtu více než 330 miliard korun. To odmítají demokraté i prezident Joe Biden.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.