Vysvětlete lidem, že zdražení energií nehrozí, žádá ministr Síkela ředitele ERÚ

Energetický regulační úřad minulý týden přišel s návrhem, který by razantně zvedl regulovanou část cen elektřiny o 71 procent. To by znamenalo zdražení o 1 400 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. Mezi Čechy se tak hned zvedly obavy z dalšího zdražování energií v průběhu zimy, jako tomu bylo loni.

Vláda se však snažila uklidňovat obyvatele, že i přes potenciální velké zdražení regulované složky cen elektřiny nebudou energie výrazně zdražovat. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se proto sešel s ředitelem ERÚ Stanislavem Trávníčkem.

"Zdůraznil jsem, že je potřeba, aby ERÚ v následujících dnech udělal maximum pro to, aby snížil regulovanou složku ceny elektřiny pro příští rok," napsal po schůzce Síkela na sociální síti X.

[chooze:article;value:528017]

Současně dal ministr Trávníčkovi také důležitý úkol. "Vyzval jsem jej, aby ERÚ ubezpečil veřejnost, že se navrhovaný nárůst regulované složky většiny zákazníků téměř nedotkne, protože ho vykompenzuje pokles silové složky. Také jsem jej instruoval, aby uspořádal tiskovou konferenci, kde podrobně vysvětlí důvody navýšení regulované složky a jeho dopady," dodal Síkela.

Před panikou ze zvyšujících se cen varují i samotní dodavatelé energie. Upozorňují na to, že regulovaná složka tvoří jen asi 40 procent celkové ceny elektřiny. Zbylých 60 procent je tvořeno obchodní složkou, kterou si určují sami dodavatelé.

Velcí dodavatelé elektřiny v Česku plánují naopak ceny snížit. A to o tolik, že by celkové ceny i přes návrh ERÚ zůstaly stejné nebo by se zvedly o přinejhorším pár procent. "Ceny, které lidé uvidí ve vyúčtování za příští rok, nebudou vyšší o více než dvě procenta letošních cen," řekl už minulý týden mluvčí Centropolu Jiří Matoušek.

O kolik se zvýší regulovaná složka ceny elektřiny? ERÚ to oznámí na konci listopadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.