První válka zuřila už před 5 tisíci lety. Oběti našli vědci v masovém hrobu

Když archeologové v roce 1991 objevili v severním Španělsku obrovský masový hrob z pozdní doby kamenné, považovali jej jen za jedno z mnoha pohřebišť, která se z té doby dochovala. V jámě se nacházelo více než 300 koster, naházené jedna na druhou. Šlo o muže, ženy i děti.

Desítky let výzkumu a skládání kosterních pozůstatků ale odhalily něco neočekávaného. Většinu z 338 dochovaných těl tvořili mladí muži. Zhruba 23 procent všech těl, převážně mužů, neslo známky zlomenin a jiných kosterních zranění. U deseti procent se rány nestačily zahojit, píše portál Guardian.

[chooze:article;value:515258]

Podle autorů studie 74 procent neléčených zranění a 74 vyléčených bylo nalezeno právě u mladých mužů. To je výrazně větší podíl, než je pro dané období typický, a to i navzdory drsnějším podmínkám, v nichž lidé v pozdní době kamenné žili.

Zranění, která lidé v masovém hrobě utrpěli, často cílila na hlavu. Mnoho lebek mrtvých totiž bylo proraženo chladnou zbraní. Pravděpodobně se jednalo o palice či primitivní sekery, kterými útočník oběť zasáhl do temene. Celkem objevili archeologové 107 zranění hlavy, přičemž některé lebky byly zasažené vícekrát, uvedl portál Live Science.

Archeologové se proto domnívají, že objevili stopy vůbec prvního organizovaného válečného konfliktu na území Evropy. Kromě velké míry zranění, včetně těch smrtelných, nalezli vědci na místě hrobu i více než 50 kamenných hrotů šípů, z nichž více než polovina nesla známky poškození způsobeného zásahem terče.

[chooze:article;value:506430]

Skutečnost, že některá zranění padlých se začala hojit, podle archeologů nasvědčuje tomu, že konflikt trval delší dobu, pravděpodobně několik měsíců. Zarážející je to, že lidé byli schopni organizovat se v bitvách v období před vznikem trvalejších států, které by dokázaly podpořit konflikty delší než několikadenní kmenové nájezdy.

Nálezy z masového hrobu nasvědčují tomu, že první válka na území Evropy se odehrála před zhruba 5 500 lety. To je přibližně o tisíc let dříve, než si archeologové dosud mysleli. První konflikty, které lze označit za válku, totiž řadili až do doby bronzové. Kvůli čemu první válka vypukla vědci netuší, pracují však s hypotézou, že šlo o střet dvou rozdílných sousedních kultur.

Unikátní objev českých archeologů. V kameni našli rytiny staré 15 tisíc let (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.