Území evropských států budou naše. Je to jen otázka času, plánuje Lukašenko

Běloruská hlava státu si je jistá budoucím obnovením vazeb s Litvou a Polskem. Lukašenko to řekl po dotazu obyvatelů města Astravets na pátečním setkání. 

"Dochází k nedorozuměním, ale všechna jsou dočasná. Přijdou chvíle, kdy budeme žít spolu jako vždy, včetně sovětských časů. Můžeme počkat, žádná katastrofa se tu nekoná," prohlásil podle Polsat News Lukašenko. Podle něj je důležité, aby "se sousedi mezi sebou nehádali".

"Vždycky říkám, že bůh nám dal naše bližní, nemůžeme si je vybrat," pokračoval Lukašenko a zdůraznil, že jeho země za současné vztahy mezi státy nemůže. 

[chooze:article;value:518416]

​Po nástupu Donalda Tuska k moci v Polsku neočekává Lukašenko žádné velké změny v jeho zahraniční politice a ani neočekává, že se polský postoj vůči Bělorusku rychle změní.

"Komunikujeme různými kanály a oni mi kladou podmínky, požadují, abych někoho propustil. Tato osoba porušila zákon, jak ho mohu nechat jít? Jsme suverénní, nezávislý stát. Budeme provádět politiku, která je v zájmu našich občanů. Pokud jsou připraveni to přijmout, zítra si můžeme podat ruce a obnovit spolupráci," řekl Lukašenko podle běloruské zpravodajské agentury Belta.

Web Polsat News poznamenal, že Lukašenko zřejmě narážel na novináře Andrzeje Poczobuta, který opakovaně kritizoval Lukašenkův režim, jenž ho za jeho novinářskou a veřejnou činnost opakovaně uvěznil.

Poslední diktátor Evropy, jak se Lukašenkovi už roky přezdívá, na závěr své řeči apeloval na obyvatele pohraničních regionů, aby udržovali vztahy s Poláky a Litevci. "Nehádejte se s nimi," uvedl Lukašenko a doplnil, že jsou všichni "jeden národ".

​Rusko zaútočilo na Charkovskou oblast v noci. Na území poslalo drony:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.