Domovy pro seniory často nemohou přijmout klienty. Chybí jim personál

V nově otevřeném jihlavském domově pro seniory mají 90 klientů. Přitom kapacita je tam na téměř 140. Jenže další, a to jich tu na seznamu čekajících je asi stovka, nepřijímají. Nemá se totiž o ně kdo postarat.

"Kapacita je plná tak ze dvou třetin a nemáme plno, protože nemáme pečovatelky," řekla ředitelka Sociálního centra Kraje Vysočina Martina Matějková. Jen v tomto jihlavském centru chybí tři desítky pečovatelů nebo pečovatelek.

"Pracovní trh je už zřejmě vyčerpán, protože my už jsme 40 nových pracovníků vzali," uvedla Matějková. Při náboru nových sil nepomáhá ani slušný nástupní plat ani různé další benefity. Zájemce prý většinou odradí psychicky i fyzicky náročná práce.

[chooze:article;value:523667]

​Personál se shoduje na tom, že jde o těžkou práci. "Je to hodně fyzicky náročné. Jsou třeba těžcí a imobilní," popsala televizi Nova pečovatelka Dagmar Vantuchová. 

Klienti se zase shodují na tom, že personál se o ně vzorně stará. "Při všem nám pomáhají, ať je to jídlo, ať je to cokoliv," řekla klientka Marie Černá. Podobně se vyjádřila i klientka domova Jana Přibylová. "To, že se sem člověk dostane, není zrovna stav příjemný, pečovatelky umí situaci hodně zlehčit," doplnila klientka Božena Tomcová.

Podobné problémy s nedostatkem personálu řeší prakticky všechny domovy pro seniory i jiná sociální zařízení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.