V Česku přibývá útoků na Židy. Policie má dál pohotovost

V severokavkazském Dagestánu vtrhnul v neděli večer dav místních muslimů za výkřiků Alláhu Akbar na přistávací plochu letiště a obklíčil letadlo, které přiletělo z Tel Avivu. Pak protestující hledali Židy a od cestujících vyžadoval doklady. Záběry, které obletěly svět, až nápadně připomínaly pogromy proti Židům z doby před 85 lety.

Masivní protižidovské akce se v Rusku konají už tři dny a napětí sílí i v Turecku, kde Židům zakazují vstup do některých obchodů jako za 2. světové války. I v Berlíně se na domech Židů objevily Davidovy hvězdy a po celém světě také v posledních týdnech přibývá útoků na synagogy. Na propalestinských demonstracích volání po genocidním odstranění Izraele zaznívají pravidelně, a to i v Česku. 

[chooze:article;value:527489]

​"Došlo k velkému nárůstu, je tu až o 400 procent víc antisemických projevů," řekl předseda Federace židovských obcí v České republice Petr Papoušek. Alarmující čísla ukázal monitoring Židovských obcí. Tento spolek vyzývá k tomu, že případné násilné incidenty je možné nahlásit na webu přímo jim. Podle Papouška se nenávist vůči Židům projevuje zejména na sociálních sítích. 

Nenávistné letáky a vyhrožování

"Setkáváme se s tím, že Izrael nebo jeho činy jsou srovnávány s nacistickým Německem, můžete vidět izraelskou vlajku s hákovým křížem uprostřed," popisuje. Za projevy antisemitismu přitom hrozí i vězení.

[chooze:article;value:526102]

Intenzivně se jimi zabývá i policie. "Tyto projevy vyhodnocujeme a již v několika případech jsme už zahájili úkony trestního řízení," sdělil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Mezi poslední případy patří nenávistné letáky, třeba jako v plzeňské prodejně kebabu. 

"Zahájili jsme trestní stíhání pětatřicetiletého cizince, kterého jsme obvinili ze spáchání zločinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, obviněný muž je stíhaný na svobodě," uvedla mluvčí plzeňských policistů Dagmar Brožová. Proto má i nadále policie nadále zvýšený dohled. "Platí jak v okolí židovských památek a židovských objektů, tak i v okolí palestinské ambasády, izraelské ambasády," sdělil mluvčí Moravčík.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.