Monika s těžkou nemocí pečuje o sedmiletého syna, pomáhají jim Dobří andělé

"Ahoj, jmenuji se Monika, je mi 42 let a mám roztroušenou sklerózu, která mi úplně změnila život," říká Monika Bartoňová. Kvůli její diagnóze už nemůže tak snadno chodit, starat se o domácnost nebo se jen tak smát.

Nemoc, která se vloudila do jejího života, má zdrcující projevy. "Postihuje centrální nervovou soustavu a u mě je to ovlivněno hlavně pohybově, takže necítím moc nohy. Teď mě začíná zlobit i pravá ruka," říká Monika Bartoňová.

[chooze:article;value:450926]

​Jen si na chvíli představme, jaké to je necítit nohy, bát se na ně postavit. Moniku to trápí každý den a přesto se navzdory zhoršujícímu zdravotnímu snaží žít naplno. A to hlavně kvůli svému synovi.

Sedmiletý Radeček se snaží mamince se vším pomáhat. Připravuje jí léky, luxuje anebo třeba pomáhá s praním prádla. Udělal by prý cokoli. Přání má ale jediné, aby mamince zase bylo dobře.

"Já mám maminku moc rád, je ta nejhezčí paní, jakou jsem kdy viděl," neskrývá obdiv malý Radeček. Její vyhlídky ale příliš růžové nejsou. "Nevím, co bude zítra, nevím, co bude za rok, ale vím, že teď žiju, teď mám úžasného kluka, to je to nejdůležitější, to vás motivuje, kvůli tomu jdete dál," vysvětluje Monika Bartoňová.

[chooze:article;value:450416]

​Má za sebou biologickou léčbu, musí i několikrát denně cvičit. Na noze nosí dokonce neurostimulátor, který jí s cvičením pomáhá. Našetřit na něj musela sto tisíc korun. "U mě je to hlavně o tom udržet stabilitu, takže musíte cvičit stabilitu, jinak bych pořád padala," uvádí Radečkova maminka.

S běžným fungováním a péčí jí pomáhají nejenom jejím blízcí, ale také Dobří andělé. Pomoci rodinám v těžké životní situaci můžete i vy. Staňte se Dobrým andělem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.