Pekarová vs. Schillerová: Jeden den jednání Sněmovny stojí čtyři miliony

Vůbec prvními hosty v novém pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct byly předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Hlavním tématem jejich debaty byly vztahy vládní koalice a opozice v Poslanecké sněmovně a s tím související rozsáhlé obstrukce.

"Vztahy ve Sněmovně jsou emotivní až vyhrocené, ale nenamlouvejme si, že tomu tak nebylo i v minulosti," zastala se svých kolegů Pekarová Adamová s tím, že to k názorovým střetům patří. Zmínila například ostré projevy Jiřího Paroubka, Davida Ratha nebo Miroslava Sládka.

Postěžovala si ale na vysokou míru obstrukcí. Označila ji dokonce za nebývalou. "Opozice tím jenom nahrazuje svoji obsahovou vyprázdněnost, a tak sází spíše na formu," tvrdila dále. Označila to ale za drahý špás. "Jednací den Sněmovny stojí čtyři miliony korun," zdůraznila.

[chooze:article;value:527297]

"Ty vztahy nejsou nejlepší," přiznala pak Schillerová s tím, že tak soudí ze své zkušenosti z minulého volebního období. "Posun tam nepochybně je. Rozdíl je v tom, že my se snažíme zabránit ve schválení zákonů, které jdou proti lidem. Vláda naslibovala, že se nebude sahat na valorizaci důchodů, ale dneska vidíme naprostý opak. A my se tomu snažíme zabránit," vysvětila důvody rozsáhlých obstrukcí.

Velký díl zodpovědnosti na protahování jednání Sněmovny má pak podle ní také vládní koalice. "To, že se jednalo 16 hodin, a i přes noc, to není věc opozice. My jsme v minulém volebním období přistoupili pouze dvakrát na to, že se bude jednat přes noc – především kvůli zaměstnancům, vůči kterým nám to přišlo velmi nevhodné, a bylo to v rozporu se zákoníkem práce," rozvedla tuto myšlenku.

S tím ale šéfka Sněmovny nesouhlasí. "Je věcí opozice, jak bude fungovat, a je to její vizitka," prohlásila. "Jsme svědky šestihodinových projevů Andreje Babiše, ve kterých tvrdí, jak je umlčován. Je v tom obrovský rozpor. Sám nazýval Poslaneckou sněmovnu žvanírnou a pak ji z ní opravdu dělá," opřela se do šéfa opozičního hnutí.

[chooze:article;value:526064]

"I Ústavní soud řekl, že menšina sice má právo se vyjádřit, být vyslyšena, ale nemá právo bránit většině uplatňovat její politiku," argumentovala dále Pekarová. Postěžovala si také na předem marné pokusy opozice o vyslovení nedůvěry vládě.

Podle Schillerové je ale ANO v opozici konstruktivní. "Když něco kritizujeme, přicházíme zároveň s vlastním návrhem, ale s námi není mluveno," postěžovala si. Dodala také, že v případech, které ANO poslalo k Ústavnímu soudu, můžou tentokrát jeho soudci rozhodnout proti vládě. ANO si stěžuje například na procesní chyby při schválení novely zákona o valorizaci důchodů. Soud by měl o této stížnosti rozhodovat už příští týden.

Alena Schillerová a Markéta Pekarová Adamová mají jednu společnou věc. Zálibu v sociálních sítích:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.