Žáci zůstanou bez obědů. Pracovníků jídelen je málo a hrozí jejich propouštění

Tři desetiletí se studenti Gymnázia Botičská stravovali v jídelně nedaleké střední školy v Podskalské ulici. "Budova naší školy totiž nemá jídelnu ani výdejnu. Minulý týden jsem se dozvěděl, že stravování v této škole nebude od druhého pololetí tohoto školního roku možné v důsledku nedostatečného počtu zaměstnanců ve školní jídelně," uvádí ředitel gymnázia Stanislav Luňák v e-mailu, kterým v úterý oslovil rodiče studentů.

"Situaci nyní intenzivně řeším s naším zřizovatelem a mluvil jsem také s řediteli okolních škol i s komerční firmou zajišťující školní stravování. Není jednoduché zajistit stravování pro více než tři sta strávníků. Nejpravděpodobnější možná budoucí variantou je stravování v jiné školní jídelně, která je ale poměrně daleko od naší školy," vysvětluje ředitel z Botičské.

Podle neoficiálních informací by to mohlo být až ve Štefánikově ulici v Praze 5. A kvůli tomu by se musel změnit rozvrh školy, část studentů by rovněž nestíhala volnočasové aktivity. Ty mnohdy bezprostředně navazují na vyučování.

[chooze:article;value:523532]

​"Pokud by se ale podařilo sehnat dva až tři zaměstnance do školní jídelny v Podskalské, tak nám slíbili, že by se tam naši studenti mohli stravovat dál. Prosím, zkusili byste se zamyslet, zda nemáte ve svém okolí někoho, kdo by chtěl jít pracovat do školní jídelny?" apeluje na rodiče ředitel Luňák.

Většinu středních škol v metropoli zřizuje magistrát a pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) upozorňuje, že jde o systémový problém a pracovníky do školních kuchyní se daří hledat jen složitě, protože se jejich nástupní plat pohybuje na úrovni okolo 25 tisíc korun. To je hluboko pod pražským i celostátním průměrem.

[chooze:article;value:487498]

​​"Vaření pro základní a střední školy je složité i kvůli tomu, že je nutné dodržovat určitý stravovací koš. Proto pro středoškoláky odmítají vařit například i vysokoškolské menzy," připomíná Klecanda a předvídá, že se problém se školním stravováním bude nadále zhoršovat.

Podle návrhu státního rozpočtu pro příští rok by se měl snížit počet zaměstnanců ve školství nejméně o 10 tisíc. Škrty by se měly týkat hlavně nepedagogických pracovníků včetně personálu kuchyní, kterých je už nyní nedostatek.

Dotace na školní obědy se zvýší. Rodiny o ni ale žádat nemohou, rozhodnou školy (1/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.