Nájemníci v Harrachově vyhráli. Dluhy za nájemné platit nebudou

Panu Chomovi, stejně jako dalším 15 nájemníkům z Harrachova zvedlo loni v prosinci ministerstvo financí nájem z 5 000 na 21 600 korun. "Vodné, stočné, teďka toho plynu, to by vycházelo 35 000. Kde bychom to vzali?" řekl televizi Nova Michal Chom. 

Podle starosty Harrachova Tomáše Vašíčka (Změna pro Harrachov) lidé dostali "skoro mafiánské vyúčtování".  A to i za několik měsíců zpětně. Z bývalých sklářů a důchodců, pro které kdysi společnost Crystalex byty postavila, to byla těžká rána. Obyvatelka domu Maria Nováková měla zaplatit 212 000, Jakub Čerňanský pak okolo 270 000. 

[chooze:article;value:513232]

​Zastala se jich radnice. A pustila se do boje s úřady. Když s tím nešlo hnout, tak se jako vlastník pozemku žalobou domáhala zbourání domů. Zabránila tím překotné dražbě, kterou ministerstvo připravovalo. Podle starosty by se u soudu prokázalo, že zákon je na straně nájemníků. "Horký brambor" ministerstvo v září předalo jinému úřadu, aby rozhodl.

"Průlom je v tom, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který tu celou kauzu převzal, včetně majetku, včetně těch bytových domů, tak po právním posouzení uznali naši právní argumentaci, že nájemní smlouvy jsou vydržené. To znamená, že platí od roku 2010. Tím padají ty domnělé dluhy, které tvrdilo ministerstvo financí, že ti nájemníci dluží 250 000 tisíc a podobné nesmysly," uvedl starosta Vašíček.

[video_ad]

[chooze:article;value:517664]

Dnes už se obyvatelé domu celé situaci smějí. "Konečně nám spadl kámen ze srdce," řekla nájemkyně Maria Nováková. "Už se smějeme a v první řadě chceme vám poděkovat, televizi. Veliký díky. Největší úleva je, že nemusíme splácet ten dluh, co si vymysleli na nás," svěřil se nájemce Michal Chom.

Město nájemníkům nyní zvedlo nájemné o zákonných 20 procent. Po další tři roky ho zvedat nebude.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.