Dodavatelé energií výrazně zlevňují. Domácnosti si přesto příští rok připlatí

Vlasta a Karel Backovi žijí ve Valtířově nedaleko Ústí nad Labem. Bydlí v domku, který si vlastnoručně postavili před bezmála 50 lety. Měsíčně hospodaří přibližně se 30 tisíci korunami, náklady na energie spolknou třetinu.

"Za elektriku platíme 2 800, ale teď nám to o 640 korun navýšili, takže to bude 3 440 a na plyn platíme 4 600. Osm tisíc platíte vlastně jenom za světlo a za to, že můžete uvařit," uvedla paní Vlasta. Zlevnění by manželům hodně pomohlo. Ušetřené peníze by investovali do dřeva na topení, aby mohli ještě více šetřit plynem.

​Jenže zlevnění půjde ruku v ruce s návratem poplatku za energeticky obnovitelné zdroje, a navíc ještě zdražením distribučních a systémových plateb. Při porovnání cen elektřiny u manželů Backových vychází se započtením všech povinných plateb letošek výrazně lépe.

[chooze:article;value:526729]

​O něco líp je na tom porovnání v případě plynu. Cena půjde dolů o třetinu, a to už by i přes zdražení distribuce mělo být znát. U plynu Backovi ušetří přibližně sedm a půl tisíce ročně. Jenže ušetřené peníze budou muset investovat do elektřiny a navrch ještě jednou tolik přidat.

"My už si nemůžeme přivydělat jako ti mladí. Muž je po dvou infarktech. Já jsem špatná na nohy," dodala paní Backová. Nejvyšší zdražení způsobí poplatek za obnovitelné zdroje, který vláda loni dočasně zrušila.

K situaci se v Televizních novinách vyjádřil i ekonom David Marek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.