Peking slídí kolem zdraví Putina. Čínský novinář se napřímo zeptal na jeho stav

Těžko říct, jestli si moderátor čínské státní televize CGTN z Vladimira Putina utahoval, anebo se jednalo pouze o formální zahájení jejich rozhovoru, přiměl ale ruského prezidenta hovořit o své kondici. Ani jedna ze stran ale nebudila příliš důvěry. Zatímco na záběrech z interview je vidět, že se šéf Kremlu křečovitě drží své židle, neklidně poklepává nohou a nemá při sezení příliš mnoho komfortu, moderátor mu lichotil, že je ve skvělé formě, a dotázal se ho, jestli sportuje.

"Díkybohu ano. Myslím si, že je to nutné především pro to, abych mohl tvrdě pracovat," odpověděl Putin. Přepis pondělního rozhovoru zveřejnil na svých webových stránkách samotný Kreml. "Cvičení není samoúčelné. Je to prostředek k dosažení skutečně důležitých cílů," pokračoval prezident a dodal, že doteď se například věnuje hraní hokeje.

"Zkusil jsem to před deseti lety, pak jsem začal hrát a dělám to dodnes. A baví mě to. Umožní vám to odpočinout si od rutiny," doplnil Putin. Poslední veřejné záběry ruského diktátora v bruslích na ledu jsou nicméně z roku 2021. 

[chooze:article;value:524727]

​Tématem dlouhého rozhovoru byly především rusko-čínské vztahy, které si obě strany pochvalovaly a slibovaly si jejich další prohloubení při nastavování nového světového řádu. Putin při tom nezapomněl zmínit, že se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem navzájem považují za přátele.

Interview zakončili tématem války na Ukrajině, kterou podle Putina vyvolal Západ už v roce 2014 a Rusko se ji "speciální vojenskou operací" pokouší ukončit. Nepřímo tak invazi své armády na Ukrajinu označil za mírovou misi. "My jsme připraveni jednat," zopakoval Putin a podmínil ukončení konfliktu mimo jiné závazkem, že Ukrajina nikdy nevstoupí do NATO. 

Rozhovor pro čínskou televizi proběhl den před cestou Vladimira Putina do Číny, kam v úterý ráno odletěl na setkání se Si Ťin-pchingem. Jak připomíná agentura Reuters, je to letos první oficiální státní návštěva ruského prezidenta mimo území bývalého Sovětského svazu. 

V září naopak za Putinem do Ruska přicestoval severokorejský diktátor Kim Čong-un. Vůdci států si na důkaz přátelství vyměnili pušky (15/9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.