Náhlá změna plánu. Putin a Si Ťin-pching se setkali o den dřív, je tam i Orbán

[chooze:gallery;value:33576]

​Rusko a Čína. Jaderné velmoci a také státy, které mají jedny z nejsilnějších armád na světě. Lídři obou zemí  Vladimir Putin a Si Ťin-pching  se teď rozhodli posílit své spojenectví. V úterý ruský prezident osobně navštívil Peking a ještě téhož dne se podle agentury AP osobně setkal s čínskou hlavou státu. Podle původního plánu se ale měli sejít až ve středu.

V Číně se Putin setkal i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. "Vzhledem k současným geopolitickým podmínkám jsou možnosti udržovat kontakty a rozvíjet vztahy velmi omezené. Je ale uspokojivé, že (Rusko) udržuje vztahy s mnoha evropskými zeměmi a Maďarsko je jednou z nich," řekl Putin.

[chooze:article;value:526069]

Putin a Orbán v Pekingu zdůraznili silné vazby svých zemí a uvedli, že pokračující "geopolitické napětí" kvůli válce na Ukrajině nemá vliv na jejich vztahy. Jak upozorňuje agentura Bloomberg, Orbán se stal prvním lídrem z Evropské unie, který se s Putinem setkal od vydání mezinárodního zatykače.

K setkání Putina s Orbánem se nesouhlasně vyjádřila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "O Viktoru Orbánovi jsem nikdy neměla iluze. Všechna má slova na jeho adresu, některými u nás kritizovaná, sám potvrzuje. Nedělám si ale ani iluze, že pro mnohé i nadále zůstane vzorem," napsala na sociální síti X.

[chooze:article;value:525393]

​Putin se spolu s dalšími zahraničními státníky věrnými Číně zúčastní summitu, který země pravidelně pořádá kvůli realizaci svého velkolepého projektu Nové Hedvábné stezky, jehož součástí je budování nových železničních a námořních cest mezi jihovýchodní Asií a Evropou. Postranním záměrem pak je rozšíření čínského vlivu v zahraničí. 

​"Za vizí Nové Hedvábné stezky vidíme pouze touhu po spolupráci. Naše vlastní představy o rozvoji Eurasijské hospodářské unie se plně shodují s čínskými představami o iniciativě Pás a stezka," řekl k návštěvě Putin.

Putin cestuje od zahájení ruské invaze na Ukrajinu do zahraničí jen velmi vzácně. Důvodem je právě ono rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu, který na ruského lídra vydal zatykač. Šéf Kremlu podle soudu nese zodpovědnost za válečné zločiny, včetně nezákonné deportace ukrajinských dětí do Ruska. Putinova účast na summitu v Číně je tak teprve jeho druhou zahraniční cestou v tomto roce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.