Hamás si klade podmínky propuštění rukojmí. V Gaze jich drží přes 200

"Jmenuji se Mia Shem, je mi 21 let. Jsem nyní v Gaze. Starají se o mě, vše je v pořádku. Jen je prosím, aby mě propustili. Chtěla bych vzkázat své rodině, otci, matce a sourozencům: Dostaňte nás odsud pryč co nejdřív!" prosila na nahrávce zveřejněné teroristy Mia.

Mladá dívka se vracela z oslavy, když ji během útoku zastihli ozbrojenci. Vážně ji zranili ruku a odvlekli na své území. V Gaze prý podstoupila asi tříhodinovou operaci. Video s žádostí o pomoc se dostalo i k její matce, která nyní prosí svět o pomoc.

"Doteď jsem nevěděla, jestli je Mia naživu. Byly jen některé informace o tom, že ji mohli unést. Žádám celý svět, přiveďte mé děťátko domů," žádala dívčina matka Keren Schemová.

[chooze:article;value:526098]

"Francie udělá vše pro to, aby dostala naše rukojmí z Gazy. Přes prostředníky vyjednáváme s Hamásem o propuštění všech zajatců," slíbil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Podobně jako jednadvacetiletá Mia je na tom dalších asi 200 lidí. Přesný počet vězněných rukojmí ale nezná ani samotné vedení Hamásu. Prý jich je mezi 200 a 250. Nejméně dvaadvacet z nich už ale zemřelo. "Držíme lidi různých národností, které jsme přivezli během bitvy. Propustíme je v okamžiku, kdy k tomu budou vhodné podmínky," prohlásil mluvčí Hamásu Abu Obeida.

Teroristé tvrdí, že rukojmí neizraelského původu propustí. Jestli se z nepřátelského zajetí dostane domů i mladá Mia, která má izraelskou matku a francouzské občanství, ukážou až další dny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.