Těžba lithia na Teplicku: Starostové obcí se bojí negativních dopadů na život lidí

Krajský úřad dostal k plánované těžbě lithia na Cínovci přes 100 připomínek. Největší obavy vzbuzuje továrna na jeho zpracování, která má vzniknout v průmyslovém areálu Dukla v Újezdečku na Teplicku.

Zpracovatelský závod má stát právě tam a budovy se kvůli jeho výstavbě musí zbourat. Jen několik metrů od areálu je přitom obytná zóna. Zhruba 20 domů tam už stojí, výstavba dalších se plánuje. 

"Já bojuju za životní prostředí čili za lidi, za přírodu, jako chápu pozici, že to lithium možná bude Česká republika potřebovat, ale prostě musí to, když už k tomu dojde, dopadnout tak, aby lidé neměli problém tady žít," prohlásil starosta Újezdečku Květoslav Koutník (Pro lepší Újezdeček).

[chooze:article;value:523248]

"Tak ty připomínky samozřejmě byly v tom ohledu, abychom měli více informací a nějaký monitoring dopadu na vody. Jak povrchové, tak podpovrchové. Dále na hluk, prašnost, dopady na životní prostředí," uvedl starosta Dubí Jiří Kašpar (PRO Dubí).

"Také nás trápí faktory sociální, tedy ten sociální dopad, to znamená, kolik sem nakonec tedy přijde reálně lidí, kde budou bydlet, jakou vlastně naší infrastrukturu budou využívat, jestli bude dostatečná kapacita ve školkách, ve školách," poznamenal primátor Teplic Jiří Štábl (ANO).

"Vliv tam samozřejmě bude, jedná se o průmyslovou činnost, ale my se samozřejmě budeme snažit, aby ten vliv byl zanedbatelný a aby z toho spíš to okolí mělo prospěch," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Premiér Petr Fiala (ODS) v září při návštěvě Ústeckého kraje řekl, že vláda dělá vše pro spuštění těžby na Teplicku. Lithium vnímá jako strategickou surovinu. Spolupráce s obcemi je ale podle něj zásadní.

[chooze:article;value:504776]

"Shoda je, že jsme za to, ať se vytěží za takových podmínek, aby to nezničilo životní podmínky lidem, kteří tady žijí," sdělil náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek (ODS).

Nejvíce starosty tíží, že mají ohledně plánované těžby stále málo informací. Další jednání, kterého se má zúčastnit i zástupce vlády, proběhne příští týden.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.