Rozepře v ODS: Nepište po skleničce na sociální sítě, vyzývá Benda

Podle Marka Bendy bude SPOLU ve vládě i po roce 2025. "Já si myslím, že celý ten projekt je koncipován na osm let a do příštích voleb musíme jít opět v koalici SPOLU. Uvnitř to funguje a myslím, že jsme schopní ty příští volby vyhrát, nebo alespoň zabránit populistům, aby oni měli většinu," řekl předseda poslaneckého klubu ODS.

Přestože podle něj vláda funguje, poslední volební průzkum přišel s tím, že by hnutí ANO s SPD mělo 119 mandátů, tedy ústavní většinu ve Sněmovně (psali jsme zde). "Správně bychom konsolidační kroky, které děláme teď, měli dělat už před rokem. Kvůli válce na Ukrajině se dostáváme k nepopulárním krokům až v druhé půlce volebního období," vysvětlil Benda.

[chooze:article;value:524038]

​Mezi všemi členy ODS ale nepanuje shoda. Například europoslanec Jan Zahradil zmínil na sociálních sítích, že by se neostýchal spolupracovat v příštích volbách s Andrejem Babišem (ANO). "Kdokoliv se pokusil s Babišem spolupracovat, tak skončil, ať už mluvíme o ČSSD, nebo o komunistech," naznačil Benda.

"Jestli něco přičteme Andreji Babišovi jako pozitivum, tak to, že zničil ty komunisty. Kouzlo nechtěného. Jinak on je fakt predátor, který neumí uzavírat win-win kompromisy. On chce všechno nebo nic, v tomto směru se s ním spolupracovat nedá," stojí si za svým předseda poslaneckého klubu ODS.

[chooze:article;value:507900]

​Co se týče Zahradila, je Benda zastáncem toho, že by poslanci neměli psát příspěvky na sociální sítě. "Buď nepište na facebook vůbec, nebo rozhodně přes den, ještě než jste si dali tu večerní skleničku. Může vás velmi mrzet, co tam napíšete večer," naznačil Benda, že v tom může mít prsty alkohol.

"Honza Zahradil dlouhá léta byl naprosto čelním představitelem ODS, pak se vzdal postu předsedy poslaneckého klubu europoslanců, teď řekl, že už nebude ani kandidovat. Nyní nám udílí tyto hraběcí rady, na které musíme reagovat. Ale jsem si vědom toho, co Honza za ty roky pro ODS vykonal. Ale takových jeho výroků, kterými se snaží provokovat, je celá řada. My musíme říkat, že to je jen osamocený Jan Zahradil, který už se ani nechystá kandidovat," uzavřel Benda.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.