Policie obvinila exředitele IKEMu Stiborka. Měl řídit skupinu vyděračů

GIBS učinil další krok v kauze pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Jeho bývalého ředitele Michala Stiborka, náměstka Jiřího Malého a šéfa odboru informatiky Petra Rašku obvinili vyšetřovatelé z vydírání. Všem třem mužům hrozí trest až čtyř let vězení.

Mezi vydíranými měl podle portálu iDnes být i známý kardiochirurg Jan Pirk. Toho měla skupina vydírat kompromitujícími materiály, které by údajně mohly Pirka společensky zničit. V případě šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivana Netuky měla skupina přistoupit dokonce až k výhrůžce násilím.

[chooze:article;value:523904]

Seznam obvinění je rozsáhlý. "Jedna osoba je obviněna z přečinu vydírání, vydírání ve formě spolupachatelství, z neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací v souběhu s přečinem porušení tajemství listin a jiných dokumentů spáchaných ve formě spolupachatelství. V případě prokázání viny hrozí obviněnému až čtyřletý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," uvedla mluvčí GIBSu Ivana Nguyenová.

Generální inspekce bezpečnostních sborů provedla společně s Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) v IKEMu razii letos na konci srpna. Stiborek rezignoval na svou funkci o týden dříve kvůli informacím o údajném poskytování úvěrů s vysokými úroky. V pozici jej nahradil Jiří Malý, který je rovněž obviněn.

O razii v IKEMu na konci srpna, kdy vyšetřovatelé zabavili dokumenty týkající se případu, jsme informovali v reportáži (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.