Kontroly na hranicích fungují. Odhalily už desítky nelegálních migrantů

V české kotlině se z honu na běžence pomalu stává podzimní tradice. Sotva začne opadávat listí, vláda vysílá hlídky chránit hranice. Proč zrovna touto dobou, není úplně jasné. Evropa teď čelí další migrační vlně. Počty nelegálních migrantů ale vystoupaly na dvojnásobek už začátkem roku.

Podle premiéra je to kvůli chybné unijní politice. "To všechno, o čem se léta v Evropě mluví, nefunguje, není na tom shoda. A pak se musejí dělat takováto opatření proti duchu vzájemné spolupráce," konstatoval premiér Petr Fiala (ODS).

V Česku oproti Evropě počet zadržených běženců klesl meziročně zhruba na pětinu. I přesto jsou teď hlídky na hranicích. Důvody jsou pravděpodobně víc politické než praktické. Migrace je třaskavé téma a Češi vyžadují, aby ho někdo řešil.

[chooze:article;value:524600]

​Neméně důležitým důvodem je, že Německo si také hlídá hranice a hrozí, že běženci, kteří cestují po hlavní migrační trase přes Srbsko, Maďarsko a Slovensko dál na západ, by zůstali v Česku. Policisté chtějí rozprášit hlavně organizované skupiny pašeráků, které od každého migranta inkasují v průměru tři tisíce euro za přepravu dodávkou nebo kamionem.

Jen letos pašeráků lidí na našem území dopadli přes dvě stě. Soudy jim často dávají nepodmíněné tresty vězení. To je i případ řidiče dodávky, který se loni s 29 migranty na palubě pokoušel ujet a v Břeclavi naboural do domu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.