Čínská ponorka se chytla do vlastní pasti, zahynulo všech 55 námořníků

Incident se měl stát koncem srpna ve vodách poblíž čínské provincie Šan-tung, informoval ve středu na základě uniklé tajné zprávy britské armádní rozvědky deník The Times. Peking havárii popírá.

Ponorka zřejmě narazila na překážku tvořenou řetězy a kotvou, kterou čínské námořnictvo používá k zachycení amerických a spojeneckých ponorek, uvádí zpráva. Při tom byly poškozené kyslíkové systémy ponorky a námořníci se udusili.

[chooze:article;value:512840]

​Mělo zahynout všech 55 mužů na palubě včetně kapitána plukovníka Xue Jung-Penga, dalších 21 důstojníků, sedmi kadetů, devíti poddůstojníků a 17 členů mužstva, uvedl Daily Mail.

Čína oficiálně popřela, že by se havárie ponorky stala. Zveřejněnou zprávu odmítl rovněž Tchaj-wan. Britské Královské námořnictvo nechtělo věc oficiálně komentovat. Peking údajně odmítl nabídku Britů na pomoc s lokalizací ponorky, která šla ke dnu. Vyprostit se ji údajně podařilo po šesti hodinách.

"Je pravděpodobné, že k tomu došlo, a pochybuji, že by Číňané ze zřejmých důvodů požádali o mezinárodní pomoc,“ cituje Daily Mail námořníka sloužícího na britské ponorce.

[chooze:article;value:521435]

​Informace o mimořádné události z 21. srpna ve Žlutém moři se šíří už několik týdnů. Tajná zpráva identifikovala ponorku jako 093-417. Jde o útočnou ponorku s výtlakem přes šest tisíc tun vyzbrojenou torpédy ráže 533 milimetrů. Čínská armáda má mít šest takových, patří mezi modernější čínské “neviditelné“ ponorky zařazené do služby v posledních 15 letech.

Havárie s největší pravděpodobností zhorší už tak napjatou situaci ve strategicky významném Žlutém moři rozkládajícím se mezi pevninskou Čínou a Korejským poloostrovem.

Největší katastrofou v dějinách ponorek zůstává výbuch na palubě ruského Kursku se 118 mrtvými.

Jak vypadá imploze? Ponorka se do sebe zhroutila okamžitě (06/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.