Putin schválil nový státní svátek. Rusko bude oslavovat okupaci Ukrajiny

Na nový státní svátek se mohou těšit Rusové. Zavedení takzvaného Dne znovusjednocení ve čtvrtek podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Poprvé se bude slavit už tuto sobotu a vycházet bude vždy na 30. září, píše portál Meduza.

Právě v ten den totiž před rokem Rusko uznalo čtyři ukrajinské oblasti jako součást svého území. Ceremonii tehdy provázela pompézní událost, kdy Ruskem dosazení guvernéři oblastí podepsali začlenění zemí do Ruské federace.

[chooze:article;value:523218]

Rusko od té doby považuje okupovanou Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast za své území. Žádnou z těchto oblastí však plně neovládá a téměř všechny státy světa tyto regiony nadále uznávají jako ukrajinské. Samotná Ukrajina odmítá připojení svých oblastí k Rusku i výsledky referenda, které Rusko v regionech provedlo.

Státní svátek mají podle Kremlu provázet i oslavy. "Zatím ale není jisté, jestli se prezident Putin těchto oslav bude účastnit, protože jeho program ještě není finalizován," řekl podle agentury RIA mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Den znovusjednocení už za státní svátek přijali také Ruskem dosazení guvernéři čtyř okupovaných oblastí. Obyvatelé zabraného území tak mají mít v sobotu volno.

Divákům při sledování Putina s Kimem zatrnulo. Překladatel sprostě urazil Rusko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.