Fatální důsledky neléčené cukrovky: Hrozí slepota, amputace či infarkt

Chronické onemocnění cukrovka, neboli úplavice cukrová, trápí v Česku přibližně milion lidí. "Už staří Egypťané věděli, co to je a že to je nemoc spojená se zvýšenou hladinou cukru," nastínil Škrha.

Velmi často za onemocněním stojí genetika. "Jestliže nemám genetické vlohy a mám dobrý způsob života jako vyváženou stavu a dostatek pohybu, tak dělám vše pro to, abych cukrovku nedostal," popsal diabetolog.

"Diabetes druhého typu, kterého je v naší populaci přes 90 %, je tím onemocněním, které se typicky přenáší z generace na generaci. Je to tak trošku nevyhnutelná záležitost, ale záleží na tom člověku z rizikové rodiny, jak se k tomu postaví a jestli udělá něco víc pro to, aby tu cukrovku nedostal," řekl Škrha.

[chooze:article;value:475101]

​Hlavní je nezanedbávat prevenci. "To je otázka pohybu, tělesné hmotnosti, kontroly krevního tlaku a řady dalších faktorů. Bohužel je cukrovka nemoc na celý život a jde pouze o to, do jaké míry se ji podaří stabilizovat, že se můžeme vyhnout pozdějším následkům a komplikacím," zmínil diabetolog.

V Česku je trojnásobný nárůst cukrovkářů za posledních 30 let. Předpokládá se, že v roce 2030 budeme mít 1,25 milionu nemocných diabetem. "To je určitě pravda, v průběhu 30 let došlo k nárůstu více než trojnásobnému. Nyní je ta evidence kolem jednoho milionu a z hlediska vývojového trendu víme, že za pár let to bude skutečně dalšího čtvrt milionu navrch," predikuje Škrha.

[chooze:article;value:501920]

​Ve chvíli, kdy se ale cukrovka neléčí, hrozí fatální důsledky. "Slepota, selhání ledvin, dialýza, hlavně ale diabetici umírají na infarkt myokardu, ale ten se dnes zvládá mnohem lépe než před 20 lety. Je to otázka i diabetické nohy s amputací, což samozřejmě velmi stigmatizuje člověka, který si uvědomuje, že mohl něco udělat dříve, a neudělal," varuje lékař.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.