Ceny energií postupně padají. Ekonomové však radí si je zafixovat

Ještě před dvěma lety byl trh s energiemi vůči razantním výkyvům imunní a ceny se příliš nehýbaly. Jenže pak začal být nedostatek plynu. "Zřejmě už se Rusko začalo připravovat na válku, zásobníky po celé Evropě byly prázdné," myslí si ekonom Štěpán Křeček.

Ceny se rázem zvedly na více než dvojnásobek. Megawatthodina plynu na burze se prodávala za 470 korun. Někteří dodavatelé, jako Bohemia Energy, zkrachovali a tisíce koncových zákazníků se dostaly do obrovských problémů.

"Doteď jsme platili 45 tisíc za vše za rok za energie, teď po nás chtějí za všechny energie 190 tisíc," popisovala tehdy klientka Bohemia Energy.

[chooze:article;value:523399]

Pak následovalo uklidnění, jenže ruská agrese na Ukrajině znovu růst nastartovala. Plyn se vyšplhal během roku na čtyřnásobek a ruku v ruce s tím zdražovala i elektřina. Kdo neměl zafixovanou cenu, výrazně to pocítil.

"Nám v domácnosti zvedli elektřinu o 100 procent, elektřinu jsem platil 7 500, při tomto zdražení nám to zvedli a platil jsem 15 tisíc, před dvěma měsíci nám to snížili na 10 tisíc, ale je to hrozné," řekl majitel rodinné vily Jaroslav Dopita.

Postupně ceny padají, na stavu před krizí ale ještě nejsou. Pomohly i vládní kroky. "Je tam příspěvek státu na každou domácnost ve výši 3 500 korun a pak odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje ve výši 600 korun za každou megawatthodinu," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:521324]

Ekonomové doporučují cenu zafixovat i nyní. Před zimou totiž nejspíš znovu mírně poroste, příští léto už bude ale zřejmě levnější než teď. Fixace na rok je tak podle ekonomů ideální. Ve výrobě elektřiny jsme soběstační, jenže zároveň patříme do evropského systému, kdy se prodává na burze.

To udržuje podobné ceny v Evropě. Ceny energií v ČR a Německu jsou srovnatelné. Jen když hodně fouká, elektřina v Německu narozdíl od nás prudce zlevní. "Je to vinou nedostatečné přenosové soustavy, tu nemáme na takové výši, abychom ji mohli dostat k nám," myslí si Křeček.

Aby ale ceny zůstávaly na podobné výši jako u okolních států i v budoucnu, musíme podle odborníků investovat třeba do dostavby jaderných elektráren a zlepšení přenosové soustavy. Pokud v tomto zamrzneme, cenové rozdíly se budou zvyšovat v náš neprospěch.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.