Počasí bude ideální pro sklizeň. Rady, jak ideálně uskladnit úrodu

Suché a slunečné počasí přeruší až páteční přechod vlnící se studené fronty. Do té doby bude jasno až polojasno, jen po ránu ojediněle mlhy a nejvyšší odpolední teploty budou opět stoupat přes hranici 25 °C, ve čtvrtek bude až 28 °C. V sobotu bude více oblačnosti a místy déšť nebo přeháňky zpočátku dne, poté ale bude oblačnosti a srážek ubývat. Poslední zářijový týden přinese pravé počasí svatováclavského babího léta – jen malou oblačnost a odpolední teploty i přes 25 °C. Počasí bude ideální pro sklizeň úrody.

Zatímco sklizeň jablek a ostatních ovocných druhů se doporučuje poránu nebo večer, takové brambory a cibuli sklízejte přes poledne a klidně je na záhonku nebo na poli nechte chvilku ležet, aby uschly. Při tomto odpočinku jim vyhovuje 15 až 18 °C.

​​Jaké meteorologické podmínky vyhovují při uskladnění plodinám?

K uskladnění vždy vybírejte zdravé plodiny bez plísní a hnilob, ať vám vydrží až do dubna následujícího roku. Jablkům pro uskladnění vyhovují teploty mezi 2 a 4 °C a vlhkost vzduchu blízko 90 %. Brambory jsou dost citlivé – rozhodně je neskladujte při teplotách nižších než 4 °C, jinak zesládnou.

Ideální pro brambory je teplota mezi 4 a 8 °C a vlhkost vzduchu kolem 55 %. Brambory musí být skladovány ve tmavém prostoru – jinak začnou klíčit. Pozor! Pokud je klíček delší než 5 cm, už brambory v žádném případě nekonzumujte – obsahují totiž solanin, který je jedovatý. Také cibule má ráda temno. Na rozdíl od brambor jí vyhovují teploty nižší – mezi 1 a 2 °C a vlhkost vzduchu kolem 50 %. Před uskladněním ji nechte 3 až 4 týdny vysušit.

[chooze:article;value:523012]

​Je dobré mít teploměr a vlhkoměr

S trochou nadsázky se dá říci, že dýním vyhovují pro uskladnění "panelákové" podmínky, tedy sucho a teplo. Takže je klidně použijte jako dekoraci do obýváku. Jen dbejte na to, aby jejich stopka byla pěkně zaschlá. A pokud máte hodně ořechů – potom loupejte a loupejte. Nejdéle vám vydrží ve sklenici od okurek. V průběhu podzimu a zimy je dobré čas od času vzít teploměr a vlhkoměr a jít změřit teplotu a vlhkost vzduchu do míst, kde úrodu skladujete.

Pokud máte nízkou vlhkost vzduchu, dejte do místnosti kyblík s vodou – ta se bude postupně vypařovat, a zvyšovat se tak bude vlhkost vzduchu. Pokud bude naopak vysoká, doporučuje se například suchý mech, který do sebe dokáže vlhkost vzduchu vsáknout.

Jak dlouho vydrží ideální podmínky pro sklizeň, co můžeme očekávat od podzimu a jak počasí působí na meteosenzitivní jedince, rozebereme ve speciálu k počasí v pátek od 10 hodin na TN Live. Naším hostem bude lékárnice Ivana Lánová.  

Kvůli špatné úrodě kukuřice může zdražit maso. Zemědělci situaci řeší:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.