Demence je častější u žen, tvrdí lékaři. Nemoc postihuje stále mladší ročníky

Na 21. září připadá každoročně Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, která je nejčastějším typem demence. Jedná se o závažné degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a postupně vyhasínají jejich funkce. A přestože postihuje nejčastěji seniory, nevyhýbá se ani mladším ročníkům.

"Podle některých pramenů se onemocnění týká až 10 % populace pod 65 let věku," uvedli na webu odborníci z neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín.

[chooze:article;value:521542]

Riziko demence je navíc daleko častější u žen než mužů. Lékaři jsou přesvědčeni, že důvodem je delší průměrná délka života u něžnějšího pohlaví.

Onemocnění způsobuje postupné zhoršení kognitivních funkcí. "Může se projevovat v širokém spektru problémů. Od potíží se zapamatováním si nových informací přes potíže s řečí, rozhodováním, člověk se změní v chování a postupně ztrácí schopnost vykonávat běžné denní činnosti," přiblížila neuroložka Pavla Janovská.

Demenci nelze vyléčit. Existují však léky a terapie, které mohou pomoci zmírnit příznaky. "Máme dnes léky, které pacientovi pomohou zlepšit kognitivní funkce, ale i náladu a tím chování vůči okolí a zejména rodině pacienta, která, jak známo, většinou trpí nejvíce," doplnila Janovská.

Klíčové je zejména včasné odhalení onemocnění. "Diagnostikuje se na základě komplexního neurologického vyšetření, které zahrnuje anamnézu, fyzikální vyšetření a testy kognitivních funkcí. Kromě toho mohou být nutná další vyšetření, jako je CT nebo MRI (magnetická rezonance, pozn. red.) mozku, aby se vyloučila jiná onemocnění, která mohou způsobovat podobné příznaky," popsala Janovská.

Příznaky

V případě jakýchkoliv zdravotních problémů je dobré vše konzultovat se svým lékařem. Raných symptomů demence je přitom hned několik.

[chooze:article;value:496620]

Nejčastěji pacienty trápí ztráta paměti nebo sluchu, mohou mít problémy se soustředěním či jednoduše zapomínají. Typické jsou také změny nálad a obtížný může být i samotný pohyb. Navíc během konverzace mají dotyční potíže se v ní orientovat a hledají ta správná slova. Častá je také dezorientace v čase i prostoru. Lidé také mívají potíže s čichem.

Méně známým symptomem je například problém s určením barev a kontrastu. Toho si mohou všimnout zejména lidé při řízení. Příznakem může být dokonce zvýšená chuť na sladká či tučná jídla. Důvodem je úbytek chuťových pohárků.

Prevence

Aby se člověk potížím vyhnul, je důležitá prevence. Lidé by se měli snažit udržet zdravou váhu a cvičit. Důležité je také omezit alkohol a vyhýbat se kouření. "Podstatné je navíc denně udržovat aktivní mysl a trénovat paměť," uzavřeli odborníci.

Lékaři hlásí průlom v boji s Alzheimerovou chorobou. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.