ANKETA: Česká města bojují proti žebrání. Zákaz jich už vydalo 37

Od středy platí v Přerově na Olomoucku vyhláška zakazující žebrání. "To je zapovězeno na území městské památkové zóny a jejího ochranného pásma, u autobusového a vlakového nádraží i v okruhu sta metrů od obchodních domů, středisek, marketů, škol a školských zařízení," říká primátor Přerova a poslanec Petr Vrána (ANO).

[chooze:poll;value:8af3151f3d2a171c0e301ddfafc38071483af0c9]

​Podle ředitele Městské policie Přerov Omara Teriakiho například v okolí marketu Albert u nádraží bylo za první tři měsíce letošního roku zaznamenáno 33 stížností na obtěžování zákazníků opilými bezdomovci.

[chooze:article;value:520706]

V Budějovicích mají po vyhlášce klid

Již delší dobu platí podobná vyhláška v Českých Budějovicích. "U nás platí plošný zákaz historicky už přes několik volebních období. Samotná eliminace žebrání je v gesci našich městských strážníků a od tohoto fenoménu máme díky tomu klid," uvádí pro TN.cz primátorka jihočeské metropole Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Další z řady měst s podobným opatřením je i Brno. "Strážníci městské policie případy možného porušování této vyhlášky posuzují individuálně. Letos evidujeme okolo šedesáti přestupků, zhruba tři čtvrtiny z tohoto počtu jsou z centra. V městských částech, které jsou od středu města vzdálenější, se problém týká zpravidla jen frekventovaných míst, jako jsou nákupní centra, přestupní uzly a jejich okolí," říká Filip Poňuchálek z tiskového střediska brněnského magistrátu.

[chooze:article;value:515471]

​V Praze je problémem hlavně MHD

Navzdory skutečnosti, že redaktoři TV Nova žebrající osoby pravidelně vídají i v pražské MHD, se hlavnímu městu s popisovaným problémem daří podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) úspěšně bojovat.

"Problematiku žebrání na ulicích máme ošetřenou fungující vyhláškou. Podle informací městské policie je většinově dodržována a strážníky důsledně kontrolována. Změna vyhlášky v tuto chvíli na pořadu dne není. Za větší problém, který řešíme a budeme řešit, je návrat narkomanů a opilců na ulice, ze kterých byli v době epidemie covidu–19 nuceni odejít. Tímto problémem se intenzivně zabýváme," vysvětluje Svoboda.

Iniciovat vznik vyhlášky regulující žebrání může třeba i jediná problémová osoba. "My jsme tento problém měli hlavně u supermarketu. Žebrotu jsme proto zakázali vyhláškou a tento problém zmizel, což bylo i díky tomu, že se paní žebračka přestěhovala do sousedního města," říká starosta Svitav David Šimek (Nestraníci).

[chooze:article;value:517488]

​K zákazům je nutné přistupovat citlivě

Ministerstvo vnitra, které má přehled o městských a obecních vyhláškách, pro TN.cz uvádí, že aktuálně v Česku žebrání zakazuje 37 měst a obcí s tím, že v této statistice nejčastěji figurují větší města.

Z rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ale vyplývá, že zákaz žebrání zasahuje do práva na respektování rodinného a soukromého života, zejména jedná-li se o takové žebrání, které je prováděno neagresivně či neinvazivně. Radnice by tak při regulaci žebrání měly postupovat citlivě.

"Ministerstvo vnitra při posuzování zákonnosti obecně závazné vyhlášky regulující žebrání nezkoumá konkrétní skutkové okolnosti či důvody, které vedly obec k regulaci žebrání. Nicméně obce upozorňuje, že takováto regulace musí být v souladu s principem proporcionality. Ke konkrétní kontrole zákonnosti předmětné obecně závazné vyhlášky přistupujeme v případech, kdy vzniknou pochybnosti o její zákonnosti," říká mluvčí rezortu Ondřej Krátoška.

Možná i proto TV Nova během dotazování zjistila, že řada radnic a magistrátů zmiňovaný problém nepovažuje za natolik zásadní, aby se muselo přijmout nějaké zvláštní opatření. Takový názor razí například i Ostrava.

"Naše město již před poměrně delší dobou dospělo k názoru, že podobný typ regulace nepotřebuje, protože žebrání u nás není aktuálně tak velkým problémem, aby ho nezvládla například v rámci své činnosti městská policie. Jedná se o skutečně ojedinělé případy," uvádí zástupce mluvčí Ostravy Petr Havránek.

[chooze:article;value:496495]

​V Žebráku se nežebrá

V podobném duchu reagovali též Jana Kodymová hovořící za Liberec s mluvčím Děčína Luďkem Stínilem, a nežebrá se dokonce ani ve středočeském Žebráku. "Mohu říci, že s tímto nešvarem problém nemáme. Ani v minulosti jsme nic podobného neřešili," uvádí pro TN.cz starosta Žebráku Pavel Horázný (Iniciativa pro Žebrák).

Šéf Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček patří k těm, kteří občas žebrákům peníze dají. "Já se ty lidi snažím hlavně nějak povzbudit. Různé zákazy mi přijdou absurdní. Chápu ale, že města a obce chtějí zvyšovat bezpečí a předcházet nějakým konfliktům na veřejnosti," říká Šimáček.

I v Česku jsou však podle něj lidé, kteří nemají žádné prostředky na obživu. "Souvisí to i s tím, že mohou být zcela mimo systém sociální ochrany," dodává šéf zmiňované státní agentury spadající pod ministerstvo pro místní rozvoj.

Město u Zlína jde proti žebrákům (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.