Poláci skončí s podporou uprchlíků z Ukrajiny. Musíme hájit i své zájmy, říkají

Polsko zřejmě už brzy skončí s podporou migrantů, kteří do země uprchli před válkou na Ukrajině. "Nic není trvalé. Je to pouze po dobu pokračujícího ozbrojeného konfliktu a nařízení prostě začátkem příštího roku skončí," uvedl portálu Polsat News mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Kabinet v tuto chvíli navíc neplánuje prodloužení. "Domnívám se, že tato ustanovení nebudou ve velkém rozsahu rozšířena. Nyní je konflikt známější. Víme, jaké jsou linie sporu a jaké jsou možnosti mezinárodní pomoci. Měla by se více zapojit celá mezinárodní společnost," doplnil Müller.

[chooze:article;value:522895]

V poslední době to navíc mezi Polskem a Ukrajinou pořádně vře, píše portál Do Rzeczy. Důvodem sváru je zavedení zákazu dovážet ukrajinské produkty do Polska. Stát se k tomuto opatření uchýlil ve snaze ochránit své vlastní zemědělce.

Stalo se tak poté, co v pátek Evropská komise (EK) odmítla prodloužit embargo na dovoz obilí z Ukrajiny. Tato opatření byla původně přijata na začátku roku na základě dohody se sousedními členskými státy Evropské unie (EU).

"Podporujeme Ukrajinu proti ruskému útoku. Jde také o naši bezpečnost. Nemůže se ale stát, že při ohrožení našich ekonomických nebo zemědělských zájmů nějak ustoupíme od takového morálního či jiného právního nátlaku. Udržujeme svou pozici," vysvětlil Müller.

V Česku roste počet uprchlíků. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.