Stát koupil plynové zásobníky za téměř 9 miliard. Nic to nepřinese, tvrdí ekonom

Už na konci srpna vláda schválila nákup společnosti RWE Gas Storage CZ, s. r. o. Právě ta byla se šesti zásobníky plynu s celkovým provozním objemem přes 2,7 miliardy metrů krychlových největším provozovatelem podzemních zásobníků v Česku.

Nákup za 360 milionů eur stát provedl prostřednictvím státního provozovatele elektroenergetické přenosové soustavy ČEPS, která v pondělí obchod po schválení antimonopolním úřadem oficiálně uzavřela. Předmětem prodeje byla celá firma, a to včetně personálního obsazení.

[chooze:article;value:520332]

"Energetická bezpečnost je pro moji vládu prioritou, zařadil jsem ji i mezi šest nejdůležitějších strategických investic, které jsou naprosto zásadní pro restart Česka," sdělil v tiskové zprávě premiér Petr Fiala (ODS).

Podle něj byl nákup naprosto klíčový. "Nakup zásobníků plynu a zajištění jejich úplné kontroly ze strany státu je dalším konkrétním krokem v našem úsilí. Jsem rád, že se nám podařilo úspěšně napravit další dluh, který nám zanechaly předchozí vlády, a zásadně tímto zvýšit energetickou bezpečnost naší země," doplnil Fiala.

Kapacita zásobníků odpovídá třetině roční spotřeby. "Že jde o dobrou investici nejen z hlediska energetické bezpečnosti České republiky, ale také z hlediska ekonomických ukazatelů, nám potvrdily i dvě nadnárodní finanční instituce," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Špatné načasování

Podle ekonoma Petra Bartoně byl však nákup zásobníků v době, kdy se vláda snaží ušetřit miliony prostřednictvím konsolidačního balíčku, který ve Sněmovně zamíří do třetího čtení, zcela zbytečný.

"Je to trochu paradox, kdy uprostřed škrtání stát nakupuje. Dávalo by to asi smysl, kdybychom se bez té samotné investice neobešli. Kdyby skutečně bezpečnost budoucích dodávek plynu stála na tom, jestli stát bude vlastnit tu 'díru v zemi'. Nicméně to zatím nebylo obhájeno zásadním způsobem. On už nyní má stát obrovské prostředky na to, jak donutit ty, kteří spravují tu 'díru', aby případně uvolňovali plyn a aby měli dostatečně naplněný zásobník před zimou. Není jasné, co nového by to státní vlastnictví mohlo přinést," sdělil Bartoň.

[chooze:article;value:518912]

Ten je přesvědčený, že samotné vlastnictví není nutné. "Není přidanou hodnotou pro ten stát. Je nutné mít zabezpečené dodávky, a to zejména na zimu. Protože Česko se bez zásobníků v zimě neobejde. Nestačili bychom zásobit plynem tu vysokou zimní spotřebu. Nikdo neříká, že stát nemá regulovat ty zásobníky, ale není nutné to samotné vlastnictví," vysvětlil Bartoň.

Právě načasování nákupu hraje významnou roli. "Bylo by možné jít soukromou cestou skrze soukromé dodavatele. Podpořit nebo uzákonit povinnost k držení plynových rezerv. Nezbytné by to bylo v dohledné době. Spotřeba plynu a energií poroste. Je pravda, že to načasování nemusí být vhodné. Vláda hledá miliardy s cílem konsolidovat, takž výdaj ve výši devíti miliard je významný zásah," přidal se ekonom Pavel Peterka.

Peterka je však přesvědčený, že tento nákup se vládě může opravdu vyplatit k zajištění energetické bezpečnosti a stability dodávek. "Z pohledu nějaké energetické soběstačnosti a zvýšení bezpečnosti v ČR dává smysl pořizování plynových zásobníků, které je možné naplnit a mít je na horší časy. Dává smysl zajistit dostatečnou rezervní kapacitu plynu, který se využívání nejen v průmyslu, ale i k výrobě elektřiny. Je důležité si přiznat, že spotřeba energií bude růst. Takže rozšiřování rezervních kapacit mi dává smysl," uzavřel Peterka.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.