Lidé zbytečně odkládají návštěvu zubaře. Ten je může vyškrtnout z evidence

Češi si s péčí o chrup příliš hlavu nelámou. Preventivní prohlídky nás prý moc nezajímají a zubaře mnohdy nenavštívíme ani když přijdeme o zuby. "Zjistili jsme, že 83 procent lidí má stomatologa na pojišťovnu, ale je strašně smutné je, že jenom šedesát procent jde vůbec na prohlídku a spousta z nich tam nebyla pět let," vysvětluje Roman Šmucler, předseda České stomatologické komory.

Psycholog Karel Humhal má pro tuto situaci vysvětlení. "Všichni se bojí zubařů. Je to zásah do vašeho těla a lidé to vždycky nesou těžce," říká odborník na lidskou duši.

[chooze:article;value:522929]

​Zubaře se prý bojí zhruba každý pátý. Jenže pacienti, kteří nechodí ke svým dentistům, často zabírají místo těm, kteří i roky shání zubaře. Navíc ti, kteří do ordinací nechodí, se lékaři ani finančně nevyplatí.

Pojišťovny se přitom snaží dentisty motivovat k tomu, aby nové pacienty nabírali. "Od letošního roku stomatology bonifikujeme až čtyřmi tisíci korunami za každého nově registrovaného pojištěnce a zároveň jim měsíčně posíláme takzvanou agregovanou platbu. To znamená peníze za každého registrovaného pojištěnce bez ohledu na to, zda se do ordinace dostaví," uvádí mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

"Od ledna loňského roku zdravotní pojišťovny automaticky hradí stomatologům za každého pacienta v kartotéce 20 až 22 korun měsíčně, ať už pacient ordinaci navštíví či nikoliv," upřesňuje mluvčí VZP Viktorie Plívová. Problémem je, že každý zubař může mít omezený počet registrovaných pacientů ale ty, kteří k dentistovi dlouhodobě nechodí, není tak snadné z evidence vyškrtnout.

[chooze:article;value:521896]

"Poskytovatel je povinen vydat pacientovi písemnou zprávu, ve které je uveden důvod ukončení péče. Je však nezbytné vycházet především ze skutečnosti, že pacient má právo, nikoli povinnost na poskytování zdravotních služeb," informuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Řada zubařů pacienty z evidence vyškrtává až po pěti letech od poslední návštěvy. V tu dobu totiž uplyne lhůta, po kterou musí uchovávat jeho zdravotní dokumentaci.

Štáby TV Nova se v pondělí ptaly zubařů i pacientů, jak k preventivním prohlídkám přistupují. A natočené postřehy jen potvrdily a leckde dokonce ještě předčily tvrdá statistická data.

[chooze:article;value:520613]

Jitka Červenková provozuje zubní ordinaci v Zákupech na Českolipsku. Celkem se stará o tři tisíce pacientů. Těch, kteří k ní chodí na včasné preventivní prohlídky, je minimum.

"Takových 35 procent zhruba chodí pravidelně na prohlídky jednou, dvakrát do roka. Je spousta pacientů, které třeba roky nevidím. A dokonce už myslím, že změnili lékaře nebo umřeli, odstěhovali se. Pak se najednou zjeví a zjistí se, že nikde nebyli," říká Červenková.

"I když si laik myslí, že má všechno v pořádku, mezizubní kaz nenajde kolikrát až v momentě, kdy ten zub začne bolet už je to vždycky komplikovanější ošetření," dodává zubařka ze Zákup.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.