Svět spekuluje o zdraví Joea Bidena. Na tiskové konferenci v Hanoji mluvil z cesty

Projevy prezidenta Bidena bývají rozvláčné a utahané, to asi nikoho nepřekvapí. Po dvaceti minutách v Hanoji ale skoro uspal sám sebe. A asi by udělal nejlépe, kdyby z pódia odešel. V souvislosti se změnami klimatu zmateně citoval filmový western a při odpovědi na poslední otázku označil státy jižní polokoule za země třetího světa. To už jeho tiskový tým nevydržel a jednoduše mu projev přerušil.

Na únavu ale Biden nárok měl. V posledních dnech totiž obletěl celý svět. Výstup v Hanoji byl součástí jeho pětidenního turné po Asii, kdy kromě Vietnamu navštívil i Nové Dillí v Indii a cestou domů ještě na Aljašce uctil památku obětí 11. září. Celkem strávil na cestě přes 100 hodin, z toho více než 33 v letadle.

[chooze:article;value:520985]

​"Lidé řešili prezidentův věk v roce 2019, v roce 2020, v období voleb, dělali to i v roce 2022 a hádejte co? Pokaždé vyhrál," řekla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. Věk ale neošálí nikdo, ani prezident.

Biden při nástupu do Air Force One častěji využívá krátké schody, pravděpodobně kvůli několika minulým pádům. Aby měl ve volbách v roce 2024 šanci, musí mít podobných incidentů co nejméně.

Podle průzkumů si více než 70 rpocent Američanů myslí, že je Biden na post prezidenta moc starý. U jeho možného soupeře, o čtyři roky mladšího Donalda Trumpa, vidí věk jako problém polovina dotázaných. Pokud Biden příští rok mandát obhájí, může být prezidentem až do svých šestaosmdesáti let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.