Ministerstvo chystá vysokorychlostní tratě. Se stavbou začne za dva roky

Ministr dopravy Martin Kupka v pondělní Snídani řekl, že výstavba první vysokorychlostní tratě v Česku, tedy tratě na níž vlaky mohou jezdit rychlostí nad 200 km/h, by měla začít už za dva roky. "My se o tom nejenom bavíme, my to skutečně projektujeme a tlačíme na to, aby se ty první úseky podařilo začít stavět v roce 2025, 2026," prozradil. 

"Reálné to je, ale pouze za předpokladu, že se nám podaří dotáhnout všechna správní řízení, kterým teď ještě budeme čelit," vyjádřil se k ambicióznímu plánu Jan Nevola ze Správy železnic. "Každopádně i pokud by se nic nezměnilo, předpokládáme, že někdy v roce 2026 bychom měli vyhlásit první tendr na realizaci," dodal. 

[chooze:article;value:513855]

​Nejdál v přípravě jsou úseky z Přerova do Ostravy a z Prahy do Poříčan. Trasa by měla vést i přes pražskou zastávku Zahradní město. První vysokorychlostní trať Polabí má měřit sotva 29 km. Na této vzdálenosti by rychlovlak jel předpokládaných 320 kilometrů za hodinu jen několik desítek sekund.

"Určitě to není tak, že by hned ten první úsek změnil kompletně celou dopravní situaci v republice, ale každý úsek té trati může významně přispět, protože tratě budou propojované na ty normální," vysvětlil dopravní expert Petr Panský. 

Polabská trať by tak mohla zrychlit zatím jen normální vlaky. A to ze stávající rychlosti 180 až na 230 kilometrů za hodinu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.