Povodně dál sužují Řecko, některé vesnice jsou odstřižené od světa

[chooze:gallery;value:33137]

Několikadenní extrémně silné srážky od úterního večera přeměnily cesty ve středním Řecku na řeky plné rychle se valící vody. Přírodní živel ničil mosty, části budov a vše, co se mu dostalo do cesty. "Už teď můžu říct, že to je největší povodeň, kterou tahle země zažila,řekl ve čtvrtek pro agenturu Reuters mluvčí řecké vlády Pavlos Marinakis. Do pátku evidovaly řecké úřady šest obětí, dalších deset lidí podlehlo záplavám v sousedním Bulharsku a Turecku. 

Deště se nejničivěji prohnaly oblastí Thesálie ve středním Řecku. Podle tamních meteorologů bylo v této oblasti v pátek zaplaveno zhruba 720 tisíc hektarů. Ve středním a severním Řecku napršelo za den více než 700 litrů vody, píše web 24ur. Mělo by jít o největší množství srážek v historii země. Přestože v pátek ohlásil řecký hydrometeorologický ústav konec ničivé bouře, voda v řece Pineios v regionu Thesálie ještě v pátek dopoledne dosahovala až devíti metrů. 

​Jednou z nejvíce zasažených oblastí je přímořské městečko Volos, nedaleko kterého byly několik dní na hotelu u moře uvězněné tři české turistky. O situaci, kterou pro TN.cz na místě zmapovaly, jsme informovali ve středu. Jejich fotografie jsou v úvodu článku. 

Záběry českých turistů, kteří jsou uvězněni v hotelu v oblasti Platania, ve střední části Řecka: 

V zaplavených městech Larisa, Karditsa a Trikala pod hladinou zmizely desítky domů a záchranáři stále pohřešují další lidi. ​Na místě nyní lidem pomáhají hasiči i armáda. Podle webu televize BBC je mezi pohřešovanými i mladý pár z Rakouska, který měl před pár dny na dovolené v Řecku svatbu. Na líbánkách bydlel blízko hory Pelion v pronajatém bungalovu, který patrně odnesla voda. 

[chooze:article;value:521215]

Kvůli zvyšující se hladině řek museli záchranáři také evakuovat několik vesnic, které byly odříznuté od světa. Celkem se jim podle posledních informací podařilo zachránit osm stovek obyvatel, záchranné práce ale pokračují dál. "Situace v oblasti kolem města Palamas je tragická," řekl pro televizi Skai TV tamní starosta Giorgos Sakellariou s tím, že ve vesnicích je ve svých domech uvězněno mnoho lidí, kterým stále hrozí utonutí. 

​Ničivé povodně zemi zasáhly jen několik týdnů poté, co se vypořádávala s extrémními požáry na severovýchodě země. Na místě ještě zasahují čeští hasiči, kteří dohašují poslední ohniska. Zpět do Česka by měli odjet až příští týden.  

Řecko bičují extrémní deště. Ve městě Zagora bylo množství srážek rekordní: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.