Drama v Chorvatsku: Češku s malými dětmi zanesla bouře kilometry od břehu

Odpočinek na paddleboardu v moři u chorvatské vesnice Promajna se pro mladou Češku a její dvě malé děti ve věku tři a pět let během chvíle proměnil v život ohrožující situaci. Silná bouře je totiž v úterý odpoledne odnesla asi dva kilometry od pobřeží.

"S mým hostem Andrzejem Blaszczakem a jeho motorovým člunem jsme zachránili matku se dvěma malými dětmi," přihlásil se pro web Makarska Danas k následné záchraně ohrožené trojice jeden z místních Ante Čapin.

"Nejdříve jsme uviděli panikařícího muže. Chytal se za hlavu a utíkal od mola směrem k hostinci. Další lidé se dívali směrem k moři a já viděl malou černou tečku rychle mizející ve velkých vlnách směrem na Brač. Zakřičel jsem na Andrzeje, ať rychle připraví člun, a v tu chvíli nás muž uviděl a řekl nám, že moře odneslo ženu a dvě holčičky," cituje dále Čapina portál Danas.hr.

[chooze:article;value:521150]

Tento třetí muž byl otec obou ohrožených dětí. Spolu s Antem a Andrzejem ihned naskočil do připraveného člunu a vydal se ženě a dětem na pomoc. Ve vlnách prý nebylo lehké paddleboard s ohroženou trojicí najít. Nakonec se to ale podařilo. Podle Čapina úspěchu záchranné akce výrazně pomohlo vzorné a klidné chování ženy.

"Je štěstí, že mladá Češka z Prahy zůstala v hrozivé situaci v klidu. Udržela na prkně rovnováhu a obě děvčata objala," chválil ji Čapin. Postupně se pak podařilo všechny tři dostat na palubu člunu. "Šťastný tatínek je pak ihned, když do člunu nastupovaly, políbil," dodal. Jemu i jeho kolegovi zachránci se pak šťastný otec odvděčil lahví vína.

Obří vodní smršť. Čech u chorvatského pobřeží natočil přírodní úkaz(8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.