Kdysi klenot Británie, nyní mašina na dluhy. Birmingham vyhlásil bankrot

Hnací síla průmyslové revoluce, továrna světa nebo druhá metropole Velké Británie – takové označení si v minulosti získal Birmingham. Teď se ale topí v takových dluzích, že nezbylo nic jiného než prakticky vyhlásit bankrot.

Městská rada zastaví všechny nové výdaje kromě zákonných služeb a služeb, které chrání zranitelné osoby. "Městská rada Birminghamu se potýká s dlouhodobými problémy. Dnešní krok je nezbytný, protože se snažíme vrátit naše město na zdravý finanční základ," shrnul předseda birminghamské městské rady John Cotton.

Důvod je přitom kuriózní. V roce 2012 totiž rozhodl nejvyšší soud ve prospěch tisíců převážně žen, které nedostávaly stejné bonusy jako muži na podobně důležitých pozicích. Městská rada vyplatila v přepočtu asi 30 miliard korun. Dalších 20 miliard ale ještě dluží.

[chooze:article;value:459183]

​Do finančních problémů město přivedl také nový počítačový systém. Po třech letech odkladů se ukázalo, že systém bude zřejmě stát pětkrát víc, než se odhadovalo, tedy téměř tři miliardy korun.

"Labouristé zničili naše občanské instituce vybudované v minulém století, zničili pověst Birminghamu," prohlásil konzervativní poslanec za Birmingham Northfield Gary Sambrook.

Bankroty velkých měst nejsou běžné, ale čas od času se dějí. Před 10 lety zažily největší městský bankrot v dějinách Spojené státy. Kvůli obrovským dluhům se s ním potýkal Detroit. Dřívější symbol automobilového průmyslu se po dekádách úpadku stal symbolem ekonomické krize.

[chooze:article;value:441482]

​Problémy s nezvladatelnými dluhy mají i plánované ekonomiky, jako je Čína. Nedokončené silnice a prázdné byty jsou symbolem narůstající dluhové krize, s níž se po letech růstu potýkají regiony po celé zemi.

"Někteří pracovníci na stavbách dostanou výplatu až na konci roku, což je dobrý scénář, někteří nedostanou výplatu nikdy. Tak dnes vypadají všechny velké projekty," popsal pracovník. V Česku dostává města a obce neschopné dostát svým závazkům do správy stát. Zatím se to ale stalo jen několika vesnicím.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.