Studentům a žákům začal školní rok. V lavicích je přivítali prezident i premiér

Žákům začal v pondělí nový školní rok. Vyrazila mezi ně tak i řada politiků. Prezident Petr Pavel se nejprve setkal s prvňáčky v Bukovanech. Následně se přesunul do Sadova. "Doufám, že jste se všichni do školy těšili. Je to tak?" zeptal se prezident na úvod prvňáčků v Sadově.

"Hlavně jsem vám přišel říct, abyste se ničeho ve škole nebáli, protože není důvod se ničeho bát. Naopak, abyste se snažili, protože vám všechno nepůjde hned od začátku, ale to vůbec nevadí. Vůbec není důležité, jestli budete v něčem nejlepší, ale podstatné je, aby se vám to líbilo, abyste si našli to, co vám půjde. Škola je takové jedno velké dobrodružství, protože vám otevírá dveře do světů, kde jste ještě nebyli, a můžete se něco hezkého naučit," řekl těm, pro které studium teprve začalo.

[chooze:article;value:520703]

Prvňáčky nabádal také ke čtení, když třídě věnoval knížku Povídání o pejskovi a kočičce. Dětem také rozdal záložky do knížek a pravítka. Se třídou si na závěr udělal fotku, než se všichni společně přesunuli do družiny.

Odlišný přístup zvolili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ti si k návštěvě místo základní školy vybrali Střední zahradnickou školu v Rajhradě, kde připomněli novinky doprovázející tento školní rok. Těmi jsou změna oborové struktury středních škol a elektronizaci přihlášek na střední školy.

"Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou vás může škola naučit, vedle praktických dovedností a teoretických znalostí, je touha být otevřen novým věcem," prohlásil premiér před studenty střední školy nedaleko Brna.

[chooze:article;value:520052]

Začátek školního roku je tradičně spojen také se zvýšenou dopravou v okolí škol, což snižuje bezpečnost dětí. Praha 10 ve spolupráci s organizací Kreativní Praha tedy přistoupila k uzavření ulice Brigádníků. Po dobu tří týdnů se před Základní školou Solidarita bude pořádat akce Školní plácek. Jejím cílem je mimo jiné zvýšit bezpečnost dětí a snížit počet rodičů, kteří vozí své ratolesti autem přímo před školu. 

Rodiče, žáci i veřejnost se budou moci před Základní školou Solidarita a v přilehlém parku účastnit workshopů, divadelních představení či koncertů. Na děti čeká také řada aktivit v čele s badmintonem nebo slacklinem. Před budovou školy se bude dokonce konat i výuka. 

Prezident Petr Pavel navštívil první školní den prvňáčky v Sadově na Karlovarsku:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.