Spor o Slovanskou epopej končí. Podle dohody pro ni vznikne nové centrum

Spor o vlastnictví Slovanské epopeje, která je považována za jedno z nejvýznamnějších děl českého malířství, trval několik let. John Mucha, vnuk Alfonse Muchy, se domáhal uznání svých práv na toto dílo. Podle nyní schválených smluv John Mucha stáhne žalobu a obě strany se zavázaly k spolupráci na vzniku centra, které bude hostit jak Slovanskou epopej, tak rodinnou sbírku.

"Snažíme se domluvit kompromis a vypadá to, že se blížíme dohodě. Byly to týdny napjatých jednání, ale teď mám pocit, že pan Mucha se chce domluvit, stejně jako Praha se chce domluvit," okomentoval vyjednávání v červnu v rozhovoru pro pořad Napřímo pražský radní pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:508117]

Slovanská epopej je soubor dvaceti velkoformátových obrazů, které vytvořil Alfons Mucha v letech 1910 až 1928. Cyklus je věnován historii Slovanů a je považován za vrchol Muchovy tvorby. Dílo bylo v minulosti vystavováno v různých částech světa a je považováno za jeden z nejvýznamnějších příkladů secesního umění.

​Nové centrum, které bude hostit Slovanskou epopej a další díla z rodinné sbírky Muchových dědiců, by mělo přilákat návštěvníky z celého světa a stát se významným kulturním centrem Prahy. Podrobnosti o jeho vzniku a provozu budou upřesněny v následujících měsících.

Podívejte se na červnový rozhovor v pořadu Napřímo s radním Pospíšilem na téma Slovanské epopeje:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.