Chorvatsko se potýká s koronavirem. Uzavřelo dvě nemocnice, dva lidé zemřeli

Po vlně nákazy koronavirem a po jednom úmrtí se ve Všeobecné nemocnici v Dubrovníku snaží situaci uklidnit ředitel tohoto zařízení Mario Bekić. "Ze zdravotnického personálu se zatím nikdo nenakazil," uvádí Bekić podle webu dnevnik.hr.

[chooze:article;value:517173]

​Ještě před dubrovnickou nemocnicí byla uzavřena pro návštěvy také ta ve Splitu. V posledních týdnech se počet nakažených pacientů v Chorvatsku začal zvyšovat a minulý týden vzrostl podle webu hrt.hr na 20 až 30 covid pozitivních pacientů denně. A jen během minulého týdne v zemi zemřeli v souvislosti s covidem dva starší lidé.

Chorvatsko přitom není jedinou z balkánských zemí, které se s nemocí potýkají. Problémy mimo jiné hlásí i Srbsko. "Bojujeme s covidem už patnáct dní, znovu se koronavirus rozhořel. Občané si virus přivážejí z Řecka, z Černé Hory a z dalších zemí, kde byli na dovolené," cituje lékaře Dragana Miljkoviće srbský web nova.rs.

"Současný kmen covidu si mohou lékaři splést s alergií, tu ale neprovázejí horečky. Mladší lidé mívají čtyřicetistupňové horečky, které trvají několik dní. Komplikacemi ale trpí většinou senioři," dodává Miljković.

Covid je stále mezi námi. Strašáka lidstva už se ale mnoho lidí nebojí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.