PŘEHLED: Jaký mobilní tarif pro školáky? Nejdůležitější je zvolit paušál, nebo kartu

Na začátku školního roku pro své děti rodiče vybírají nejen nové školní pomůcky a učebnice. Rozmýšlejí se ale i nad tím, kdy a jak své školáky vybaví mobilním telefonem. Nejtěžší volbou pro ně může být výběr operátora a tarifu, který bude pro malé a dospívající nejvhodnější. 

U českých obchodníků si mohou vybrat ze tří variant placení. Jednou z možností je takzvaný rodinný tarif, který může rodičům vyhovovat kvůli snadnému přehledu nad využívanými čísly ve vybraném balíčku. Zákazník za něj platí jednu paušální částku. 

[chooze:article;value:519000]

​Další oblíbenou volbou pro rodiče především mladších školáků je pořízení předplacené karty. Na tu se musí dobíjet kredit, který mohou rodiče zvolit. Velkou nevýhodou však je limit provolaných minut a využitých mobilních dat. Při překročení limitu není možné volat až do dalšího dobití karty. Pro kontrolu a omezení času na telefonu pro rodiče je tato varianta ideální. 

Nejrozšířenější variantou je takzvaný smluvní paušální tarif, který nabízí všichni čeští operátoři. Finančně je vzhledem k využití dat zpravidla výhodnější právě paušál. I po vyčerpání měsíčních limitů je navíc možné data nebo volání i SMS zprávy navýšit. 

Právě paušální služby pro studenty nabízejí všichni čeští mobilní operátoři. Všechny platí pro studenty do 26 let a při výběru operátora se vyplatí věnovat k nynějšímu 1. září jednotlivým nabídkám pozornost. 

[chooze:article;value:507928]

O2 

Se začátkem letošního školního roku představil operátor O2 nové tarify YOU, které se týkají nastupujících školáků. Tento operátor je stejně jako televize Nova součástí skupiny PPF. 

Nejlevnější variantou je služba, která nabízí objem dat o velikosti 3 gigabytů, 120 minut volání a neomezených SMS zpráv do stejné sítě za necelých tři sta korun za měsíc. Neomezené volání, 10 gigabytů dat a neomezené SMS zprávy nabízí tarif za 499 korun na měsíc, zcela neomezená data, volání i SMS zprávy nabízí podle rychlosti internetu tarify YOU, které mohou rodiče pro školáky a studenty pořídit za 699 nebo 899 za měsíc

T-Mobile 

Tarify pro mladé nabízí také T-Mobile, který dává na výběr ze tří variant. Úvodní balíček s internetovými daty s měsíčním limitem 10 gigabytů a neomezeným voláním a SMS zprávami je možné pořídit za 480 korun na měsíc. Balíček neomezených dat s rychlostí 10 megabytů za sekundu a neomezeným voláním i posíláním SMS zpráv nabízí operátor za 700 korun měsíčně. Obdobnou variantu tarifu neomezených dat a neomezené rychlosti s neomezeným voláním i SMS zpráv, ale s 35 gigabyty na roaming po EU za 905 korun měsíčně

Vodafone 

Pro držitele studentských kartiček a školáky zvýhodněné tarify nabídl i operátor Vodafone, který rovněž představil tři varianty. Tarif Basic+ s neomezenými daty s rychlostí 4 megabyty za sekundu, voláním i posíláním SMS zpráv vyjde podle inzerce studenty až do 26 let na 487 korun měsíčně. Neomezené volání i SMS zprávy obsahují i dražší tarify, liší se pouze rychlost neomezených internetových dat, při 20 gigabytech za sekundu si studenti zaplatí 657 korun měsíčně, v případě zcela neomezené rychlosti pak 857 korun měsíčně

Dělají na internetu děti opravdu to, co říkají? Průzkum zmapoval jejich aktivitu na telefonu (06/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.