Při ruských útocích zemřeli nejméně dva lidé. Ukrajinci osvobozují jih země

Vesnice Robotyne na jihu Ukrajiny je konečně osvobozená, oznámili ukrajinští vojáci. Na zveřejněných záběrech jsou vidět vysílené ženy, které na poslední chvíli opustily své rodné domovy a s dojetím vítají přijíždějící ukrajinské ozbrojené složky. Obec ležící na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti, která byla ještě minulý týden pod palbou ruské armády, konečně slaví záchranu. Původně měla být pro Rusy vstupní branou do strategických měst, jako je Tokmak nebo Melitopol.

"Řekli nám, abychom se připravili k evakuaci. Pobíhali jsme po domě, když přišel úder. Polovina domu vyletěla do povětří. Ve dvou pokojích jsme měli díru a museli jsme si rychle sbalit to nejnutnější," popisuje jedny z nejdramatičtějších okamžiků svého života obyvatelka osvobozené obce Oksana Chrapačová. Teď už ale mohou být místní obyvatelé klidnější.  

[chooze:article;value:519514]

​Ukrajinským jednotkám se sice podle informací z bojiště daří postupovat ve směru na jihovýchod, zároveň se ale pod ruskou palbou ocitají oblasti na středovýchodě země. V noci na pondělí Rusové podnikli raketový útok na město Kryvyj Rih a Poltavskou oblast. Nepřežili nejméně dva lidé a několik dalších utrpělo zranění. 

Plné ruce práce ale na svém území mají i Rusové. Ruská protivzdušná obrana v pondělí ráno zneškodnila dva drony pohybující se na Ruskem okupovaném Krymu, další pak v okolí Moskvy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.