Dlouhé hodiny na letišti v Burgasu. Češi neodletěli, noc strávili na studené zemi

[chooze:gallery;value:33013]

​Konec léta v prosluněném Bulharsku přinesl pro desítky cestujících z Česka nepříjemný zážitek. Cesta domu se totiž z obvyklých dvou hodin, kolik let do Prahy většinou trvá, protáhla na celou noc. A nejen na tu. Ani druhý den dopoledne totiž cestující nevěděli, kdy se domů dostanou.

Na redakci TN.cz se obrátila zoufalá paní Marie Patočková z Mostu, která po několika hodinách na burgaském letišti už nevěděla, jak situaci jinak vyřešit. "Jsme tady od včerejška od osmi a od té doby se nic nezměnilo," řekla okolo 10:15 tamního času (9:15 SELČ).

[chooze:article;value:518681]

​"Nikdo se o nás nepostaral"

"Dcera volala na Smartwings a tam jí řekli, že letadlo má technický problém," dodala. V té době ale ještě nevěděla, že na letišti kromě probdělé noci stráví i víc než polovinu dalšího dne. V odletové hale tak dlouhé hodiny trávila čekáním na studené zemi.

"Leží tu malé děti na zemi a nikdo nám nic neposkytl," sdělila paní Marie. V noci prý dostali vodu, brambůrky a croissant. Ráno jim pak zaměstnanci letiště přinesli housku a vodu. Od Smartwings prý ale měli dostat tři vouchery, každý v hodnotě dvaceti eur.

To redakci TN.cz potvrdila i mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková. "My jsme poskytli 3krát vouchery v hodnotě 20 eur na občerstvení," řekla. Proč ale letiště v Burgasu místo voucherů dalo lidem rovnou jídlo, se neví. Jedním z důvodů může být prý to, že letiště má přes noc omezené možnosti stravování.

[chooze:article;value:518984]

​"Nejde nám o to zpoždění, ale o to zacházení, o to, že se o nás nikdo nepostaral. Jsme pro ně póvl, vůbec si nás nevšímají," dodala naštvaná paní Marie. Společnost Smartwings se prý snažila cestujícím zajistit hotel. Bohužel ani to se nepodařilo.

"V jedenáct večer nám bylo řečeno, že nás odvezou na hotel, to se nekonalo," řekla rozhořčeně. Podle společnosti jsou ale kapacity plné. "Pro cestující byly vyžádány hotely, bohužel všechny ubytovací kapacity v Burgasu byly obsazené," vysvětlila Dufková.

[chooze:article;value:518203]

​Nárok na kompenzaci?

Po více než čtrnácti hodinách beznadějného čekání na letišti by měli mít cestující nárok na kompenzaci. "Případy, kdy a v jaké výši klientům vzniká nárok na kompenzaci, jsou dány evropskou legislativou a letecká společnost Smartwings se touto legislativou v těchto případech řídí," sdělila Dufková.

Vše tak záleží na údajném nařízení 261, ve kterém je podle mluvčí "přesně definované, za jakých okolností má cestující nárok na finanční kompenzaci". Podle ní by ale v tomto případě nárok na odškodnění mít měli. Zažádat o něj mohou na webových stránkách společnosti Smartwings vyplněním patřičného formuláře.

Na místo z Prahy míří technik a očekává se, že letadlo v následujících hodinách opraví. V tuto chvíli je tak předpokládaný odlet z Burgasu do Prahy naplánován na 13:45 tamního času (12:45 SELČ).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.