Úsporný balíček se změní, svolil Stanjura. Bude to ve prospěch zaměstnanců

Po úterní schůzce zástupců vlády, odborů a zaměstnavatelů to vypadá, že kabinet upraví finální znění konsolidačního balíčku. Připustili to po jednání sám ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i zástupci protistrany.

"Právě skončilo konstruktivní jednání k daňovému balíčku," oznámil v úterý večer prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Kabinet zasedne k jednání ve středu odpoledne. 

https://twitter.com/odbory/status/1694040647223689560?s=20

"Jsme rádi, že s námi vláda jednala ještě před tím, než učiní finální rozhodnutí. To bude záviset na zítřejší diskuzi koaličních partnerů. Jasně zaznělo, že k nějakému kompromisu dojde. Očekáváme tedy, že některé body doznají změn, ale podrobnosti zatím nejsou známé. Jsme rádi, že z jednání například vyplynulo, že koalice vnímá potřebu snížit administrativní zátěž u dohod o provedení práce," doplnil Rafaj. 

[chooze:article;value:512762]

Webu iDnes.cz šéf odborů Josef Středula sdělil, že největší šance je podle něj na prosazení zachování daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, jako jsou MultiSport karty. To po vládním kabinetu požadují odbory i zaměstnavatelé. Na úterní schůzi ale přišli s více návrhy. 

"Na jednání jsme zdůraznili, že pro nás je důležitých nejen devět společných bodů, ale i naše původní připomínky, které žádáme, aby koalice také zohlednila při zítřejším rozhodování. O našich klíčových požadavcích budeme případně jednat i nadále například ve Sněmovně," dodal Rafaj. 

Ještě před jednáním uvedl, že nepředpokládá, že by vláda nebyla ochotna přistoupit na žádný z návrhů protistrany. "Byl by to signál, že o zklidnění situace není zájem," konstatoval. 

Podle ekonoma je konsolidační balíček navržen tak, aby více platili ti movitější:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.