Inspekce varuje před kuřecím masem z Tesca. Je v něm salmonela

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala varování před nebezpečnými kuřecími prsními řízky značky Tesco. Rozbor v nich totiž odhalil salmonelu. Má jít o šarži 23293102 s datem spotřeby 26. 07. 2023. Maso pochází z Ukrajiny a zabalila jej společnost WE Trade na Slovensku. Konkrétní vzorek odebrali inspektoři v Mostě.

Vzhledem k datu spotřeby se už maso na pultech obchodů nenachází. Lidé jej však můžou mít zamrazené u sebe doma. Zmrazení masa přitom nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. I po opětovném rozmrazení tak může být maso stále nebezpečné. 

"Zákazníky vyzýváme, aby si zkontrolovali, zda toto kuřecí maso nemají nakoupeno a zmraženo. V případě, že ano, zákazníky prosíme, aby výrobek vrátili na nejbližší prodejně Tesco, kde dostanou zpět peníze. Jsme již také v intenzivním kontaktu s dodavatelem a pracujeme na přijetí nápravných opatření, aby se situace již neopakovala. Všem našim zákazníkům se velice omlouváme," sdělil TN.cz ke kontaminovanému masu mluvčí společnosti Tesco Jiří Netík. 

[chooze:article;value:518311]

Není to poprvé, co SZPI varovala před kuřecím z Ukrajiny. Už 12. 7. upozornila na zmražená kuřata společnosti Qualiko nakažená salmonelou. Na rozdíl od těchto kuřat byla ale kuřecí prsa z Tesca chlazená. I proto prý došlo k odhalení jejich kontaminace s takovým odstupem od data spotřeby.

"My odebereme vzorek, ten putuje do laboratoře a po vyhodnocení výsledků následuje ještě administrativní proces. Jenže než to všechno proběhne, tak se ten chlazený masný výrobek už v distribuční síti pochopitelně nenachází, protože doba spotřeby je tam krátká," vysvětlil mluvčí inspekce Marek Bartík.

Štáb TV Nova se nestačil divit. V obchodě leželo nahnilé ovoce a zkažené maso (21/4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.