Drahé Chorvatsko? Kdepak, Česko je ještě dražší, turisté chybí, hoteliéři pláčou

[chooze:gallery;value:32914]

Průzkum poradenské společnosti Smith Travel Research ukázal, že hotelový trh míří směrem dolů. Ve velkém se to týká Česka a hlavně Prahy, která od roku 2019 dramaticky zaostává oproti konkurenci. V tiskové zprávě o tom informovala společnost Czech Inn Hotels.

Inflace je v Česku jedna z nejvyšších z celého světa. Ačkoli tedy oproti loňsku, kdy ještě doznívala proticovidová opatření, stoupl počet hostů v hotelech o asi deset procent, na pokrytí vyšších cen energií, potravin a nákladů na mzdy to hoteliérům nestačí.

Obsazenost tedy přesahuje 70 procent, přesto jsou ale podle hoteliérů české výsledky děsivé. "Lidé cestují více, i do České republiky, ale trh evidentně ochlazuje a české výsledky nejsou ani varovné. Jsou špatné," sdělil majitel Czech Inn Hotels Jaroslav Svoboda.

[chooze:article;value:513399]

"Začínáme hrát jakousi regionální druhou ligu, to nikdy nebylo naše místo. ČR je tak s bídou někde u roku 2019 (růst REVPAR, což je kombinace obsazenosti a ceny, je skoro 0, tedy 1,2 procenta), klesla oproti roku 2019 červencová obsazenost o cca deset procent a ceny vzrostly o deset až 15 procent). Naši konkurenti jako Budapešť – jsou o 54 procent výše. Varšava o 42,6 procenta. I Vídeň o 25,7 procenta. A to ještě Evropa, se kterou se srovnáváme, není zrovna ekonomickým tygrem v těchto letech. Celosvětově nám vlak ujíždí mnohem rychleji," doplnil Svoboda.

"Cenové otřesy směrem nahoru v nákladech a směrem dolů na trhu jsou více než varovné. Tlak se zvyšuje," poznamenal obchodní ředitel skupiny Czech Inn Hotels Petr Chábera.

Hotely v Chorvatsku zdražily. Přesto vás tam dovolená nezruinuje (7/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.